Ексклюзиви
неділя, 01 серпня 2021 09:05

Електронні чеки та багато вихідних - чого чекати українцям в серпні

У серпні на українців чекатиме кілька змін у різних сферах життя. Наприклад, можна буде відмовитися від паперових чеків, розформують одну із важливих служб в Україні.

Детальніше про нововведення останнього місяця літа читайте в матеріалі Gazeta.ua.

Нові тарифи на електроенергію відклали

1 серпня в Україні мали змінитися тарифи на електроенергію для населення. Максимальний міг становити близько 3,5 грн за кВт/год. Нині люди платять 1,68 грн за кВт/год.

Збільшення тарифів на місяць відклав уряд на засіданні серед тижня.

Автор: pixabay.com
  Зміниться вартість електрики
Зміниться вартість електрики

"Нинішній тариф для населення не є економічно обґрунтований. Його треба вираховувати, дивлячись на собівартість електрики - це 90 копійок, та понад 1,60 гривень витрат на розподіл і постачання. Виходить мінімум 2,5 гривні. Потім тариф зросте приблизно до 3,5 гривень. Потім ще до чотирьох. Це реальна вартість, яку маємо зараз платити. Компаніям, що надають електроенергію, теж треба заробляти, покривати затрати та оновлювати мережі", - сказав експерт з енергетики Юрій Корольчук.

Уряд в подальшому пропонує поділити споживачів на чотири категорії: які використовують до 100 кВт/год; від 100 до 300 кВт/год; від 300 до 500 кВт/год; понад 500 кВт/год. Для перших тариф буде нижчим. Проте точну вартість електроенергії ще розробляють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому електроенергія повинна подорожчати — пояснення експерта

"Ціна для тих, хто споживає до 100 кіловат, є не економічною, а політичною. Буде досить невисокою, десь трохи більше гривні. Адже це лише шість мільйонів осіб, переважно пенсіонери та малозабезпечені люди. І разом використовують дуже мало електрики – чотири мільярди кіловат-годин", - пояснив Корольчук.

Чеки з магазинів будуть електронними

З 1 серпня в Україні зміняться вимоги до фіскальних чеків. Після розрахунку в касі магазину карткою, електронний чек збережеться в банківському додатку клієнта.

Автор: pixabay.com
  В магазинах будуть е-чеки
В магазинах будуть е-чеки

"Тепер, якщо оплатите товар картою, в чек може передаватися її "маска". Відповідно банки зможуть зберігати е-чек, а покупці зможуть взагалі відмовлятися від паперового аналогу. Туди ж можуть потрапляти гарантія та інші документи. Але, щоб це запрацювало, банкам потрібно співпрацювати з кожним магазином окремо, а це потребуватиме чимало часу. Додатково установи із сфери послуг повинні установити сервіс програмних кас Checkbox. Їх уже почали запускати крупні мережі аптек та магазинів", - сказав один із засновників Монобанку Дмитро Дубілет.

Не стане Державної фіскальної служби України

У серпні ліквідують Державну фіскальну службу України. Натомість створять нову - Бюро економічної безпеки.

"Це важлива реформа, яка має поліпшити інвестиційний клімат. Конкурс на посаду директора Бюро уже почався, а робота самого відомства стартує цієї осені. Зараз проводять аудит матеріально-технічних ресурсів фіскальної служби. До 25 серпня мають усе завершити", - говорить прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Частину споживачів автоматично переведуть до Нафтогазу

З 1 серпня частину українських споживачів газу автоматично переводитимуть до Нафтогазу, постачальника останньої надії. Таке рішення прийняла Національна комісія з держрегулювання у галузях енергетики й комунпослуг.

Автор: epravda.com.ua
  Частину споживачів переведуть до Нафтогазу
Частину споживачів переведуть до Нафтогазу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нафтогазі пояснили, хто платитиме менше

"До Нафтогазу переведуть, якщо у чинного постачальника немає підтвердженої номінації для потреб виробника теплової енергії або виробник теплової енергії взагалі залишився без постачальника. Так зможемо захистити права споживачів. Навіть якщо підприємства теплокомуненерго з певної причини не отримуватимуть природний газ, люди завжди отримуватимуть тепло", - розповів голова регулятора Валерій Тарасюк.

У серпні буде більше вихідних

У серпні українці матимуть більше вхідних. Додатковий зроблять на честь Дня незалежності України.

Свято щорічно відзначають 24 серпня. 2021-го воно випадає на вівторок, тому робочий день у понеділок 23 серпня переносять на суботу 28. Таким чином отримаємо чотири вихідні поспіль: 21, 22, 23 і 24 серпня. Традиційно неробочими будуть суботи та неділі: 1, 7-8, 14-15 і 29 серпня.

Серпень в Україні розпочнеться зі спеки, але до кінця літа показники на стовпчику термометра знизяться. Середньомісячна температура повітря сягатиме +20...25°С.

У більшості областях на початку місяця температура повітря становитиме +35...39°С. На Тернопільщині та Чернігові стовпчики термометра покажуть +40...42°С. У південних, південно-східних областях та в Криму температура сягатиме +23...24°С. У гірських районах температура повітря підніметься до +30...35°С.

Зараз ви читаєте новину «Електронні чеки та багато вихідних - чого чекати українцям в серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути