вівторок, 19 травня 2020 11:24

Як розрахуватися з кредитами під час карантину

Як розрахуватися з кредитами під час карантину
Зараз не найкращий час купувати авто чи новий холодильник, або ж брати їх у кредит. Фото: НБУ

У січні-квітні 2020-го українці рідше брали споживчі кредити, порівняно з попереднім кварталом. Їх пропонували в середньому під 34%. Водночас банки не поспішали знижувати відсотки через ризики, пов'язані із запровадженням карантину.

Крім того, за цей період на 0,6% зросла частка проблемних кредитів. Становить 48,9%.

Чому почали менше брати споживчих кредитів?

Споживче кредитування зараз перебуває на паузі, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Традиційно люди під час кризи витрачають гроші на їжу, ліки та утримання житла. Решту намагатимуться заощадити і сформувати фінансову подушку безпеки. Треба розуміти, що ситуація зі сплеском коронавірусу може повторитися. Наприклад, у січні 2021-го. Тобто економіка на 2 місяці ризикує зупинитися. В українців мають бути кошти на випадок втрати доходів", - каже Кущ.

Додає, що зараз не найкращий час купувати авто чи новий холодильник, або ж брати їх у кредит.

В українців мають бути кошти на випадок втрати доходів

"Звісно ще будуть точкові сплески кредитної активності. У кризу завжди з'являються вигідні варіанти покупки чогось, що давно планували придбати. Людина може взяти кредит, якщо не вистачатиме зовсім трохи до омріяної квартири. Але це будуть поодинокі випадки", - пояснює економіст.

Що обіцяє держава позичальникам під час карантину?

Бізнес чи громадяни, які втратили дохід і роботу через карантин, можуть отримати кредитні канікули. Щоправда, це стосується кредитів, які вчасно обслуговували до 1 березня 2020-го. Так, банки можуть звільнити від сплати тіла позики на час карантину, із відповідним подовженням кредиту.

Крім того, до кінця карантину позичальників не штрафуватимуть за несвоєчасну сплату відсотків за споживчими кредитами. Також не підвищуватимуть відсоткову ставку. Верховна Рада 13 травня у другому читанні та в цілому ухвалила закон про додаткову підтримку платників податків.

Під час карантину люди масово втратили роботу і доходи, тому не можуть вчасно покривати кредитні зобов'язання

"Попередні кризові роки проблемними були валютна іпотека та кредити на авто. Зараз українці переважно беруть гривневі споживчі кредити у кращому випадку під 30%, гіршому - 40-50. Під час карантину люди масово втратили роботу і доходи, тому не можуть вчасно покривати кредитні зобов'язання. Верховна Рада вирішила, що за це їх штрафувати банки не будуть", - каже Кущ.

Що ще необхідно зробити?

Потрібен системний підхід, вважає Олексій Кущ.

"По-перше, період, протягом якого не нараховують пеню і штрафи, необхідно продовжити щонайменше на квартал після зняття карантину. Зрозуміло, що люди в один момент не зможуть знайти роботу і повернути втрачені доходи. По-друге, на цей період владі варто обмежити рівень відсоткової ставки за кредитами рівнем облікової ставки Нацбанку. Остання становить 8% річних. Це не той час, коли банки можуть заробляти на простих українцях. Вони і так за останні кілька років заробили достатньо на спекулятивних операціях. Від цього і рекордний прибуток банківської системи, і ліквідність на рівні 200 мільярдів гривень", - пояснює економіст.

Сім'ям, які втратили роботу і доходи, потрібно дозволити рефінансувати кредитну заборгованість.

Банкам не вигідно знижувати ставки за кредитами

"Це має бути державна програма для тих домогосподарств, у яких розмір реального прожиткового мінімуму на одного члена сім'ї становить менше 4200 гривень. Через державні банки їм потрібно видавати дешеві кредити під 1-2 відсотки на погашення старих позик", - каже Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредити під час карантину - порівняння ситуації у 26 країнах світу

Чи можуть кредити в Україні подешевшати?

Банкам не вигідно знижувати ставки за кредитами.

"Високі відсотки у кредитному секторі демотивують банки кредитувати економіку і вимивають капітал реального сектора, у тому числі з малого і середнього бізнесу. А у нас ставки у державному секторі до цього часу високі. Банки беруть рефінансування у Нацбанку під розмір облікової ставки і вкладають ці гроші у короткострокові облігації внутрішнього державного займу під 11%. На рівному місці заробляють 3%. На сумах у десятки мільярдів гривень отримують колосальні доходи. З іншого боку, абсолютно безризиково можуть під 6% придбати депозитні сертифікати НБУ. При інфляції на рівні 2-3% це космічна дохідність", - підсумував Кущ.

Відсоткові ставки за кредитами для населення у гривні піднялися на 0,6 п п - з 37,3% у березні до 37,9% у квітні. Водночас ставки за валютними кредитами знизилися до 3,7%, повідомили у НБУ. Гривневі кредити для бізнесу у квітні подешевшали до 12,9%, валютні - до 4,7%.

Зараз ви читаєте новину «Як розрахуватися з кредитами під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути