четвер, 10 червня 2021 18:27

"Щодня тримав предмети, яким 200, 300 і навіть 2 тисячі років"

"Щодня  тримав предмети, яким 200, 300 і навіть 2 тисячі років"
Реставратор Андрій Лопушинський захоплюється виготовленням копій старовинної зброї. Створює артефакти епохи бронзи, скіфського та козацького періодів. Фото: надане Андрієм Лопушинським

Історик і реставратор Андрій Лопушинський захоплюється виготовленням копій старовинної зброї. Створює артефакти епохи бронзи, скіфського та козацького періодів.

"Зброєю захопився, коли працював в Херсонському краєзнавчому музеї. Майже щодня доводилось тримати в руках предмети, яким 200, 300 і навіть дві тисячі років. Це надихало робити їхні копії. А з іншого боку, під час екскурсій не завжди вистачає наочності, щоб продемонструвати дітям. Тому результати моєї творчості теж стають у нагоді. Адже часто в археологічних експедиціях знаходимо уламки речей, які хочеться повністю відтворити", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Андрій Лопушинський.

Для втілення будь-якої задумки майстер робить креслення, якщо є необхідність - коваль по ньому виготовляє заготовку. Потім Лопушинський обробляє її слюсарними методами.

"У козаків піхотинців основною особистою зброєю була рушниця для дальнього бою і шабля - для ближнього. Більшість шабель були угорсько-польського типу. Часто козаки укладали військові союзи з кримськими татарами, розраховуючи на використання татарської кавалерії під час сумісних бойових дій", - поділився історик.

"У козацької старшини зброя була дорожчою, але і у простого козака теж могла бути дорога трофейна зброя. Про виготовлення зброї дуже мало історичних свідчень. Згадується небагато майстрів, які працювали індивідуально. Проте їхніх клейм ми не знаємо. Бувало вони збирали шаблі з різних готових частин на смак замовника. Також було постачання з невеликих міських майстерень. У XVIII столітті навіть замовляли зброю з великих заводів. До прикладу, у 1722 та 1735 роках купували на Тульському заводі готові рушниці або тільки стволи, а ложе і запалювальні механізми робили в Україні. Часто запорожці купували зброю європейського зразка", - додав Лопушинський.

Повний текст розповіді Андрія Лопушинського читайте у свіжому номері журналу "Країна" за 10 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Думають, що це щось африканське" - майстер виготовляє бугаї

Історик Андрій Лопушинський завідує філією "Кам'янська Січ" Національного заповідника "Хортиця". Досліджує козацьку добу, а також захоплюється виготовленням копій старовинної зброї та басового музичного інструмента бугай.

Зараз ви читаєте новину «"Щодня тримав предмети, яким 200, 300 і навіть 2 тисячі років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути