четвер, 10 червня 2021 16:46

"Думають, що це щось африканське" - майстер виготовляє бугаї

Автор: надане Андрієм Лопушинським
  Андрій Лопушинський з Херсона виготовляє басовий музичний інструмент бугай
Андрій Лопушинський з Херсона виготовляє басовий музичний інструмент бугай

Андрій Лопушинський з Херсона виготовляє басовий музичний інструмент бугай. Щоб дізнатися секрети його виготовлення, брав інформацію з літератури, що видавалась 100 років тому.

"Вісім років жили з дружиною в селі Дар'ївка. Щоранку, починаючи з березня і до пізньої осені, чув дивні звуки схожі на те, ніби качає насос. Дружина пояснила, що так "бухкає" бугай. Це такий птах, що живе в очереті. Невдовзі його "спів" став моїм індикатором правильності виготовлення музичного інструменту, що також називається бугай. До цього робив на замовлення кілька барабанів. Сам навчився складати корпус, вичиняти шкіру. Тому, коли знайомий музикант запропонував зробити бугай, я погодився, хоч і не знав, що це таке",- розповів кореспонденту Gazeta.ua Андрій Лопушинський.

Бугай - це український народний інструмент. Зараз його популяризує гурт ONUKA.

"Бугай прийшов до нас з Європи. Але через його незвичний вигляд, дехто думає, що це щось африканське. Навіть пробують грати, стукаючи по ньому, як по барабану. Насправді ж потрібно тягнути за кінське волосся, мембрана буде коливатися і це дасть звук. Головне – не намагатися вирвати волосся", - зазначив майстер.

Автор: надане Андрієм Лопушинським
  Андрій Лопушинський з Херсона виготовляє басовий музичний інструмент бугай
Андрій Лопушинський з Херсона виготовляє басовий музичний інструмент бугай

"Не можу сказати, що вмію грати на бугаї. Музичне училище не закінчував, але відтворити звук подібний до "бухкання" птаха можу. Як в гаражі в селі вперше протестував бугай, то сусідські жінки повибігали на вулицю, бо подумали, що це грім гримить і скоро дощ почнеться", - додав Лопушинський.

Для виготовлення бугая найкраще підходить козяча шкіра , бо найтонша і краще передає вібрацію.

"Бугаї можуть бути різних розмірів. Важливо зберігати пропорцію між величиною діжки і діаметром мембрани. Невеликий інструмент має висоту корпусу 35–40 сантиметрів і діаметр мембрани 18–20 сантиметрів. Великі бугаї висотою 70–90 сантиметрів, а діаметром понад 25. Мрію зробити гігантський бугай, діаметром до метра", - поділився майстер.

Повний текст розповіді Андрія Лопушинського читайте у свіжому номері журналу "Країна" за 10 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами

Історик Андрій Лопушинський завідує філією "Кам'янська Січ" Національного заповідника "Хортиця". Досліджує козацьку добу, а також захоплюється виготовленням копій старовинної зброї.

Зараз ви читаєте новину «"Думають, що це щось африканське" - майстер виготовляє бугаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути