пʼятниця, 03 червня 2011 05:00

Житло подешевшає на 30 відсотків

Автор: фото: Інна Москальчук
  Владислав Гончаренко: ”Економити можна на всьому, крім здоров’я та освіти дітей”
Владислав Гончаренко: ”Економити можна на всьому, крім здоров’я та освіти дітей”

До кінця року середня ціна на 1 кв. м житла в області з 5 тис. грн знизиться до 3 тис. Та вартість квартир усе одно залишиться високою, вважає професор кафедри міжнародної економіки Полтавського університету економіки і торгівлі Владислав Гончаренко, 45 років.

Скільки людина повинна заробляти, щоб купити квартиру?

— Середня зарплата в Україні — від 2 до 3,5 тисячі гривень. Із такої суми відкладати кошти доведеться довго. Оптимально, щоб родина заробляла близько 14 тисяч гривень. Із кредитами на житло зараз поспішати не раджу. Ринок нерухомості став інертний. Ціни обвалитися можуть за один день.

Як правильно заощаджувати гроші, на чому економити?

— З усіх доходів родини треба відкладати не менш як 10 відсотків. Економити можна на всьому, окрім здоров'я та освіти дітей. Харчуватися також треба якісно. Щойно зібралася більша сума — варто відкрити рахунок у банку. Але це має бути надійний, перевірений часом банк. Щоденні витрати треба записувати в зошит. Розбити колонки за групами витрат. Молода родина, яка живе з батьками, може відкладати до 50 відсотків доходу. Усі витрати, навіть дрібні, треба обговорювати. Бо часто виходить так, що за місяць на пиво може йти 10 відсотків сімейного бюджету.

У якій валюті найкраще відкладати гроші?

— Потрібно зберігати гроші в кількох різних валютах. Найкраще 50 на 50 в євро і доларах. Гривню варто тримати на поточні потреби, бо в цьому році може бути зниження її курсу. Зберігати кошти в золоті або сріблі повинні лише професіонали, в жодному разі не брати кредит, бо з імовірністю в 90 відсотків Україну накриє друга хвиля економічної кризи.

4000

Стільки полтавців чекають своєї черги на квартиру. Першими стоять чорнобильці, родини загиблих військовослужбовців, інваліди війни та праці. Своєї черги люди чекають понад 20 років. Торік в обласному центрі черга зменшилася на 122 людини. Вони отримали житло. Цьогоріч виділили 25 квартир. Помешкання в Полтаві можна отримати швидше, якщо скористатися міською програмою "Доступне житло". Тоді місто заплатить 30% вартості. Її учасниками можуть стати молоді родини або ті, хто стоїть у черзі. В Україні в черзі на квартиру більше як мільйон громадян. Гроші на житло щорічно виділяють держава та міський бюджет. Від цієї суми залежить кількість отриманих помешкань.

 

Зараз ви читаєте новину «Житло подешевшає на 30 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути