понеділок, 20 серпня 2012 06:15

Вода спалює врожай

У селі Кротенки під Полтавою через полив колодязною водою на рослинах скручується й висихає листя. П'ють її після того, як відстоїться.

На вул. Лугова, 93 у Кротенках 67-річний Анатолій Шкурін стоїть біля посохлих рядів картоплі. По шиферному паркану біля городу коричневі розводи.

— Це від колодізної води, — Шкурін проводить рукою по огорожі. — Коли поливав город, на забор попало. А овочі й фрукти посохли. Тепер майже не маю врожаю. Те саме й у сусідів. Кажуть, у нас ґрунтові води близько до поверхні землі. Їм не хватає часу очищатися. Тому перед тим як пити, відстоюю воду й кип'ячу.

У районній санепідемстанції говорять, скарг на воду із села не надходило.

— Тим більше, в Кротенки уже ведуть водопровід, — розповідає 59-річний Володимир Андрієць, виконувач обов'язків головного санітарного лікаря району. — В самому селі ґрунтові води течуть за 1 метр від поверхні тільки на території Садового товариства. Люди там тримають дачі, приїжджають жити на літо. Хоча вода від природи може мати шкідливі домішки, але тільки від них усе так сохнути не може. Скоріше, город поливали під час спеки.

Лікар відділення комунальної гігієни обласної санепідстанції 34-річна Ірина Молюкова каже, вода могла зіпсуватися через нечищені колодязі:

— Для очистки можна застосовувати фільтри, але вони стовідсоткової гарантії не дають. Наприклад, якщо у воді нітрати, вони не допоможуть. Людям треба звернутися із заявою до санепідслужби. Вона визначить склад води.

Зараз ви читаєте новину «Вода спалює врожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути