Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 16:51

Українська хата стоїть на даху двоповерхівки

Найбільш оригінальні будівлі Полтавщини. До уваги брали як історичні споруди, так і сучасні будинки. Рейтинг склали за рекомендаціями фахівців.

Будинок Полтавського губернського земства. Тепер там краєзнавчий музей. Його спроектували у стилі українського модерну, називають шедевром українського бароко. Побудували протягом 1903–1908 років. На фасаді будівлі є герби всіх повітових міст Полтавської губернії початку ХХ ст. Внутрішній інтер'єр прикрашений рослинними і квітковими орнаментами. На дерев'яних дверях вирізьблене "дерево життя".

"НЛО+". Розважальний центр у формі літаючої тарілки збудували у Лубнах. У нього скляні стіни і прозорий купол. Співвласник центру Віктор Тесленко каже, непізнаний літаючий об'єкт бачив двічі у житті. Він його так вразив, що вирішив збудувати центр за тим образом. "НЛО+" має два поверхи. На нижньому є танцювальна зона, бар. По центру майданчика — пульт діджеїв. Над ними танцюють стриптизери. Вгорі є зал з м'якими меблями, бар і віп-зона.

Українська хата на даху двоповерхового будинку. Будівля у Полтаві на вул. Фрунзе. Збудував її художник і каменяр Юрій В'ялий. Хатина зроблена за старовинними технологіями. Каркас виклали з двох рядів дерев'яних колод, а простір між ними заповнили очеретом. Дах також очеретяний. Вікна і двері виготовили з дуба. На них вирізьблені орнаменти. Господар каже, збудував пам'ятник українській хаті. Всередині планує обставити старовинними речами.

Спаська церква. Найстаріша у Полтавській області. За переказами, в ній молився цар Петро І після перемоги у Полтавській битві. З часом дерев'яна церква з дубових колод почала руйнуватися, стіни покрилися мохом. Архітектор Андрій Тон запропонував проект, як зберегти будівлю. 1845 року над нею збудували кам'яний саркофаг. Поміж зовнішньою кам'яною і внутрішньою дерев'яною церквами є простінок від 50 см до метра.

Стародавнє село. У Великих Сорочинцях туристи відпочивають у комплексі українських хат, збудованих за старовинними технологіями. Усі будинки литі з глини, дахи покриті очеретом. Вікна і двері дерев'яні. Також є піч. Двори відгороджені плетеними тинами. Комплекс нагадує справжнє українське село кінця ХІХ ст.

Зараз ви читаєте новину «Українська хата стоїть на даху двоповерхівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути