понеділок, 10 вересня 2012 00:45

Тарас Кутовий: "Влада створює умови, які змушують людей давати хабарі"

Автор: фото З архіву Тараса Кутового
  Тарас Кутовий вважає, якщо громада пасивна, її не врятує жоден чиновник та депутат
Тарас Кутовий вважає, якщо громада пасивна, її не врятує жоден чиновник та депутат

Україна перебуває у трійці світових лідерів за рівнем корупції. Поряд із нами — Колумбія та Бразилія із засиллям криміналітету. Вийти з цього замкненого кола можна, якщо почати системні зміни у владі, водночас слід викорінювати згубну звичку давати хабарі. Про шляхи виходу України з корупційної пастки розмірковує Тарас Кутовий, голова наглядової ради всеукраїнської громадської організації "Спілка спасіння села", кандидат у народні депутати України по виборчому округу №151 від партії "Удар" Віталія Кличка".

— Корупція — злочин, негативне системне явище, в основі якого є три складові. Перша — створення умов для неї, друга — існування ментальності, що підштовхує на злочин, третя — відсутність відчуття невідворотності покарання. Держава створює такі умови, що в кінцевому результаті змушують давати хабарі. Українці настільки звикли до стосунків із посадовцями через гроші, що викорінити цю систему можна лише різко та рішуче. Злочини, пов'язані з корупцією, не повинні мати терміну давності. Крім того, люди, причетні до корупційних злочинів, ніколи більше не повинні працювати на владних посадах.

Що можна зробити, щоб у чиновника не було бажання брати хабар?

— Перш за все — це усвідомлення того, що покарання за злочин невідворотне і суворе. Також людина повинна мати високу зарплату. Чиновник боятиметься втратити хорошу роботу за цих двох умов. До корупційних дій штовхає також те, що людям нема за що жити. А ще має бути рівна відповідальність для всіх, бо карають вибірково: когось за 100 доларів, а того, хто краде мільйонами, відпускають. Він може відкупитися і тому не боїться нічого. Це стимулює до подальших зловживань: наскладати якнайбільше грошей, щоб було чим відкупитися від тюрми.

Із чого варто почати викорінення хабарництва?

— Передусім, максимально спростити процедури в державних органах, вони мають бути доступні та справедливі для всіх. Потрібен чіткий розподіл законодавчої, виконавчої та судової влади. Сьогодні виконавча влада в особі президента контролює фактично все. У той же час від прокуратури залежить величезна кількість питань. Майже всі звернення, які надходять у громадські приймальні "Спілки спасіння села", підпадають якраз під контроль прокуратури. Бюджет на утримання цієї структури постійно зростає, то мала б бути покращена й якість прокурорської роботи. На жаль, цього не відчуваємо, тому напрошуються певні невтішні висновки.

Як можуть боротися з корупцією звичайні люди, які звикли віддячувати за послугу невеликими подарунками — шоколадкою, пляшкою коньяку?

— У приватній клініці у вас ніхто такого подарунка не візьме. Там усі мають достойну зарплату, а за таку подяку можуть залишитися без роботи. Є проблема і в тому, що люди, даючи хабар, бояться, що без нього їм не нададуть якісну послугу. Вважаю, що хабарі зникнуть не тільки тому, що їх не братимуть, а й тому, що не даватимуть.

Чи є корупцією випадки, коли під виглядом доброї справи батьків учнів змушують робити ремонти, купувати техніку, обладнання для освітніх закладів?

— Якби ремонти робили державним коштом і купували оргтехніку, не треба було б нікому на це скидатися. Мені шкода директорів, завучів і викладачів, бо це інтелігентні люди, яким неприємно все це робити. Через те, вважаю, просто треба забезпечити освіту належним чином, і ні в кого не буде потреби просити.

Як бути з молоддю, що вже встигла набратися звичок чиновників, звикла жити в корумпованому суспільстві?

— Ментальність треба формувати з дитинства — проводити тематичні конкурси малюнків, творів, у яких діти описували б своє розуміння хабарництва. Змалечку треба вчити, що це погано, це зло. Із дитинства треба прищеплювати розуміння справжніх людських чеснот.

Повсюдно люди говорять, що вони зневірилися в можливості змін. Але з таким підходом, напевно, жити не стане краще...

— Зневіреність точно не приведе до результату. Тільки довіра і бажання змін можуть виправити обставини. Ніхто цього не зробить, якщо громада — пасивна. Її не врятує жоден чиновник чи депутат, якщо люди не братимуть посильної участі в житті села чи райцентру. Але якщо громада на місцях знає, чого хоче, народний обранець може бути її голосом, руками, мізками, активною складовою будь-якої позитивної громадської позиції. Якщо люди мовчатимуть, представник у владі просто не зможе відреагувати на їхні проблеми, він їх елементарно не знатиме. Тому дія починається з кожного громадянина, і в боротьбі з корупцією також.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Кутовий: "Влада створює умови, які змушують людей давати хабарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути