понеділок, 26 грудня 2011 00:15

"Зробили фундамент і стіни першого поверху. На тому все спинилося"

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  Полтавець Валентин Гордійчук стоїть біля першого поверху довгобуду по вулиці Боровиковського, 11. На восьмому поверсі мала бути його квартира
Полтавець Валентин Гордійчук стоїть біля першого поверху довгобуду по вулиці Боровиковського, 11. На восьмому поверсі мала бути його квартира

Трійка типових квартирних афер на Полтавщині. Опитали власників помешкань у новобудовах, котрі інвестували в будівництво.

Забудовник оголошує себе банкрутом.

— Грошей на готову квартиру не було. Вирішив узяти іпотечний кредит під забудову. Двокімнатна чотири роки тому виходила 275 тисяч гривень. Як будинок готовий, ціну піднімають удвічі, — розповідає полтавець 28-річний Андрій, прізвище просить не вказувати. Узяв квартиру на полтавській вулиці Уютній, 15. — Будівництво почали 2007-го. Протягом року планували закінчити. Дім мав бути на сім-вісім поверхів. На п'ятому — стройка спинилася. Сказали, у країні криза. У договорі між інвесторами і будівельною компанією було прописано, у разі таких обставин будівельники за свої гроші повинні все доробити. "Цивільбуд" оголосила, що компанія на стадії банкрутства. Чотири роки ми стукали у всі інстанції. Стільки судів пройшли — думав, дах знесе. Потім якимось дивом забудовник "Цивільбуд" залучив до діла нового інвестора — товариство "Конструкціон". Його власники азербайджанці. Розкручують у Полтаві бізнес. Недавно відкрили торговельний комплекс "Метрополітен".

Три під'їзди з шести в будинку на вул. Уютній, 15 доробили. Підключили газ, воду, каналізацію.

Довелося йти на поступки інвестору. Відмовилися від індивідуального поквартирного опалення, хоч воно є за проектом, — продовжує Андрій. — Будинок обіцяють здати до нового року. Ремонт у квартирі не робив. Сьогодні був там — ливнівка прорвала. У мене стіна наскрізь мокра.

Андрій із дружиною живуть із батьками. Досі виплачують іпотечний кредит.

Інвестори розпоряджаються грошима вкладників на свій розсуд.

Восени 2007 року будівельна компанія "Цивільбуд" заклала фундамент 9-поверхівки на 80 квартир на вул. Боровиковського, 11. Звели тільки перший поверх.

— У Рівному продав квартиру. 50 тисяч доларів віддав за майбутню двокімнатку. Тепер ні грошей, ні свого житла не маю, — каже 42-річний Валентин Гордійчук. Проводить на будівельний майданчик. У заборі велика дірка. Довкола будівлі ростуть метрові бур'яни.

На цокольному поверсі повно сміття.

— Обіцяли збудувати за рік. Техніки нагнали. Зробили фундамент і стіни першого поверху. На тому все спинилося. Техніку перекинули на вулицю Богдана Хмельницького. Там дві "свічки" гнали. Їх збудували за наші гроші, — продовжує Валентин Гордійчук. — Куди ми тільки не писали — без толку. "Цивільбуд" зник. Спитати ні з кого. Рішення суду знаємо наперед — будинок продадуть на торгах, ми з того не побачимо ні чорта. Добудовувати за свої гроші нереально. Треба ще експертизу робити, чи годиться на такий фундамент щось ставити. Чотири роки під дощами кисне. Інвестиційна компанія "Полтавабудінвест" і "Цивільбуд" фактично належали одному власникові. Відчувають свою безнаказанність, сміються з людей. Лишається надія тільки на Європейський суд. І ми до нього дійдемо.

Не укладають договорів з комунальними службами.

Багатоповерхівку на вул. Панянка, 65а планували здати 30 червня цього року. Досі будівлю не підключили до газу, води, каналізації.

— Одразу почали з'ясовувати причини затримки здачі будинку. Забудовник "Полтаватрансбуд" пообіцяв, із дня на день віддадуть документи комунальним службам. Діло дійшло до зими. Розуміємо, ніяких комунікацій по холоду прокладати не будуть, — розповідає 28-річний Андрій. Купив квартиру в новобудові. — Телефонуємо у "Водоканал" і "Полтавагаз". Кажуть, до них ніхто не звертався, зумисне час затягують будівельники. Отак звертають одне на одного, а люди без житла. "Полтаватрансбуд" по-совковому ставиться до людей.

У Державній архітектурно-будівельній інспекції пояснюють, відповідальність за новобудову несе замовник. Він здає житло, коли вважає зведення завершеним.

19

багатоквартирних будинків здали в експлуатацію цього року на Полтавщині. Із них шість в обласному центрі. Загальна площа житла в новобудовах — 47,7 тис. кв. м. Ще 10 будинків планують здати до кінця року. В області вісім багатоповерхівок вважаються довгобудами. Усього нараховують 812 об'єктів незавершеного будівництва. 168 — житлові приміщення.

 

Зараз ви читаєте новину «"Зробили фундамент і стіни першого поверху. На тому все спинилося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути