четвер, 18 червня 2009 17:25

Полтавці частіше відпочивають на Азовському морі

Із червня розпочався пляжний сезон. Відпочинок на Чорному та Азовському морях за рік у середньому подорожчав на 10–20%.

— Зараз більше беруть путівки на Азовське море. Особливо, якщо їдуть із дітьми — там мілко й ціни нижчі, — розповідає менеджер туристичного агентства "Спектр" у Полтаві Лариса Сердюк. — На Чорному теж вибирають найдешевший варіант — без особливих зручностей і харчування. Їдуть зі своїми тушонками та полтавськими ковбасами.

Попит на путівки в агентств зменшився на третину. Через турфірми відпочинок на 10% дорожчий. У нього включають проживання та за бажанням харчування.

— Тиждень у Криму в кімнатах пансіонатів із телевізорами, холодильниками і з харчуванням у середньому обійдеться у 900-1000 гривень, а в Кирилівці та на Федотовій Косі біля Азовського моря — до 650, — розповідає директор полтавської турагенції "Алекс-тур" Олексій Караулов.

Найдешевші путівки у червні та вересні. Липень–серпень вважають високим сезоном. У таку пору відпочинок на 100–200 грн дорожчий.

Багато людей їдуть на море "дикунами". Із Сімферополя за 20–30 грн маршруткою можна дістатися до різних міст біля Чорного моря. Кімнату в приватному секторі можна винайняти за кілька хвилин. Орендодавці пропонують послуги і на вокзалах, і поблизу пляжів. Житло з вигодами у дворі коштує від 30 грн. Те, що ближче до моря і з певними благами, — 100–200 грн з особи.

22-річний Ігор Денисенко з друзями два роки поспіль ходив у турпохід горами Криму.

— Мати друга щоліта підзаробляє в Криму — торгує кавою та чаєм. Тому він змалечку вивчив цю місцевість. Позаторік запропонував мені з дівчиною помандрувати по горах, — розповідає Ігор. — Наймати у когось житло було нам не по кишені. Подорожували з рюкзаками. У них несли намети, спальні мішки, огірки, помідори, консерви, воду.

Спершу туристи маршруткою приїхали в місто Коктебель неподалік Феодосії. Там погуляли по набережній, ввечері танцювали на дискотеках біля моря. Ночували в наметовому містечку. За місце в ньому заплатили 5 грн. Зранку на таксі за 120 грн поїхали на півострів Меганом біля Судака.

— У Меганомі найчистіша вода в морі. І людей мало. Накупалися за день досхочу. Ночували в бухті під горою. Їсти варили на примусі "шмель". Його попросили у знайомих напрокат, — продовжує Ігор. — На катері припливли в Судак. Частину речей лишили в матері друга і піднялися на гору Сокіл поблизу Зеленої бухти в селищі Новий Світ. Це найбільший в Європі древній кораловий риф. Ночували на ньому. Найбільший кайф уночі — лежиш і всі зорі, наче на долоні. Звідти по Голіцинській тропі ми зайшли у грот Шаляпіна. Офіційний вхід туди коштував 10 гривень. А з другого боку можна було зайти безкоштовно. При виході охоронців не було. В Генуезьку фортецю в Судаку залізли через дірку в заборі. У ньому з одного боку не вистачало пари штирів.

Продукти в Криму краще купувати на ринку. Що ближче до узбережжя, то ціни на них вищі.

Шашлик у Криму в середньому 20–25 грн за 100 грам, півлітра пива — 5–6 грн.

Найдорожчі овочі та фрукти в Ялті. Кіло картоплі коштує 5–6 грн, огірків — 7, помідорів — 15 грн. 100 г шашлику там продають за 25–80 грн, шаурму — 12–15 , півлітра пива — до 6 грн. У Севастополі кілограм огірків — 1,5–3,6 грн, полуниці — 12, черешні — 10 грн. У Судаку огірки по 3–4 грн/кг, помідори — 11–14 грн, черешня — 18, полуниця — 20–25 грн. Приблизно такі ж ціни на ягоди і в Євпаторії. В Одесі стакан креветок 4–6 грн, полуниця — 12–25, черешня — 20–25 грн.

До водопаду Учан-Су краще не йдіть. Там ні на що дивитися

— В Одесі ціни кусаються. Найдешевше морозиво в магазинах поблизу моря — 3 гривні 50 копійок. А келих розливного пива в кафе на набережній коштує 15 гривень, — розповідає телефоном 36-річна Олена Мусійченко з Миргорода. Вона саме відпочиває в Одесі.

У Кирилівці стакан креветок — 10 грн, десяток бичків — 10–30 грн.

Дістатися до моря можна будь-яким видом транспорту. Найдешевше вийде поїздом. Вартість залізничних квитків із 1 червня підвищили на 10%.

Раніше з Полтави на південь курсував потяг Полтава–Сімферополь в непарні числа о 23.17. Поїздка в купе до Сімферополя в ньому обійдеться у 118 грн, у плацкарті — 79. Із червня пустили ще три додаткових потяги: Київ–Сімферополь, Брест–Сімферополь, Мінськ–Феодосія.

— Це поїзди міжнародного значення. Тому вартість квитків на них постійно змінюється у зв"язку з коливанням курсу євро, — розповідає завідувач квиткових кас Південного вокзалу в Полтаві Людмила Задолинна. — В одні руки можна взяти до дев"яти квитків. Можемо продати заздалегідь за 45 діб. Доплату за це не беремо. Поки що ажіотажу на квитки немає. Думаю, усім вистачить.

Залізничні квитки можна замовити через Інтернет та поштові відділення.

З автовокзалу N1 у Полтаві на південь курсує автобус Полтава–Скадовськ. Він відправляється у четвер та суботу о 5.35. Квиток коштує 126,5 грн. Через Кременчук їде транзитний автобус Київ–Ялта перевізника "Автолюкс". Квиток до кінцевої зупинки з Кременчука — 135 грн.

До будь-якого міста відпочинку можна дістатися маршруткою. Проїзд у ній обійдеться від 1,4 до 5 грн за 1 км пробігу в залежності від кількості місць в автобусі.

— У нас є маршрутки на 12, 18 та 21 місце. За кілометр беремо гривню сорок. Так, приміром, поїздка до Ялти вийде до 1200 гривень на всіх пасажирів. Тільки необхідно, щоб зібралася відповідна кількість осіб на всі місця, — розповідає менеджер Ольга зі "Світу таксі". — Можна замовити легкову машину на двох-трьох чоловік. Такий проїзд коштуватиме гривню за кілометр.

У турагентстві "Листопад" проїзд 1 км у маршрутному таксі на 17 місць коштує 1,9 грн, на 20 місць — 2,1 грн, на 50 — 5 грн. Легковим авто до Чорного моря довезуть за 250 грн, а до Азовського — за 150.

Вхід до визначних місць у приморських містах торік у середньому коштував 15–20 грн. Екскурсії — 100–150 грн.  Цього року такі послуги подорожчали на 20%.

Катером до Ластівчиного гнізда в Місхорі з Ялти можна дістатися за 30 грн. Вхід у печерне місто Чуфут-Кале і Херсонес Таврійський у Севастополі — 15 грн, у Воронцовський палац в Алупці, Ханський палац у Бахчисараї, Лівадійський палац і Нікітський ботанічний сад під Ялтою — по 20 грн. Зоопарк "Казка" в Ялті — 30 грн, піднятися на гору Ай-Петрі на підйомнику в один бік — 40 грн. Стільки ж коштує екскурсія на винний завод у Коктебелі. За 300 грн у підводному апараті можна зануритися на 100 м у Чорне море в Севастополі та спостерігати крізь ілюмінатори підводний світ.

— До водоспаду Учан-Су краще не йдіть. Там ні на що дивитися. Ми з дружиною торік заплатили по 5 гривень за вхід, щоб глянути на тоненьку цівочку води з гір, наче з крана, — радить полтавець 27-річний Олександр Куценко. — Він хоч і вважається найвищим у Криму, та влітку мілководний. Річка Учан-Су під ним іноді взагалі пересихає. Краще подивитися на водоспад Джур-Джур. Він повноводний цілий рік. Подає 230 літрів води за секунду.

У Болгарію можна з"їздити за 200 доларів

— Багато людей віддають перевагу відпочинку за кордоном. Бо ціни приблизно ті ж, що й у Криму, а сервіс набагато кращий, — каже менеджер полтавської туристичної агенції "Чарівний компас" Тетяна Пловецька. — Ціни взагалі не зросли, просто курси долара і євро піднялися. Найдешевша Болгарія. Туди можна поїхати за 200 доларів. Звісно, це економ-варіант. Житимете в дво- чи тризірковому готелі.

Тиждень відпочинку в Туреччині коштує від $250, у Єгипті — від 270.

— Хорватія і Чорногорія значно дорожчі. Туди хоч і візи не потрібно, та ціни на все європейські. А харчування часто в путівку не включене. У Чорногорію лише переліт чартерним рейсом в обидва боки коштує 300 доларів. А путівка в Хорватію на 10 днів обійдеться у півтори тисячі євро.

Путівки за кордон можна придбати зі знижками. В агентствах часто пропонують "гарячі" путівки. Кожна туристична компанія заздалегідь замовляє й оплачує авіаперельоти та місця в закордонних готелях своїм туристам. Та іноді частину путівок вчасно продати не вдається, і тому за кілька днів до кінцевої дати продажу туроператор починає знижувати їхню вартість. Ціна туру може падати і внаслідок сезонних коливань попиту на туристичні послуги та через відмову якогось туриста від своєї путівки за короткий строк до вильоту.

— Так людина знає лише бажаний рівень готелю, а в який саме потрапить, дізнається лише по приїзді в країну, — пояснюють у турагенції "Галопом по Європах". — Звісно, номер одного п"ятизіркового готелю може відрізнятися від іншого. І тут є певний ризик. Але ціна на такий тур може бути навіть удвічі меншою.

Зараз ви читаєте новину «Полтавці частіше відпочивають на Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути