четвер, 16 липня 2009 20:08

Підвищили соцдопомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам

Із липня збільшився розмір соціальної допомоги, яку держава виплачує інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Її надають вчасно та в повному обсязі, запевняє начальник управління праці та соцзахисту населення Ленінського райвиконкому Полтави Андрій Каркач, 36 років.

Чим зумовлене підвищення та які розміри соцдопомоги?

— Це передбачено в Державному бюджеті на 2009 рік. Із 1 липня інваліди з дитинства першої групи отримують: непрацюючі — 761,2 гривні, працюючі — 747; інваліди з дитинства другої і третьої груп — 558,2 і 544 відповідно; діти-інваліди (без надбавки на догляд) — 558,2 гривні; з надбавкою на догляд віком до 6 років — 641,3; із 6 до 18 років — 713,3.

Чи можна соцдопомогу отримувати разом із пенсією?

— Ні. Громадянин має обрати щось одне. Інваліди з дитинства мають право вибирати між пенсією і державною соціальною допомогою, передбаченими законами про Державний бюджет та про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам. Якщо такі громадяни втратили годувальника, лише тоді вони можуть отримувати і пенсію, і допомогу. Для їх оформлення слід звертатися в органи праці та соціального захисту населення і до Пенсійного фонду.

Який розмір надбавки людині по догляду за дитиною-інвалідом?

— Це 50 відсотків від розміру прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Так, для дітей до 6 років — 278,50 гривні, а від 6 до 18 років — 350,50. Надбавка призначається одному з батьків, усиновителю, опікуну, піклувальнику, які не працюють і фактично доглядають за дитиною-інвалідом.

Коли буде наступне підвищення соцдопомоги?

— У жовтні цього року. Тоді збільшиться вона для непрацюючих інвалідів з дитинства, одержувачів допомоги на дітей-інвалідів та на недієздатних осіб.

Зараз ви читаєте новину «Підвищили соцдопомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути