Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2012 07:00

Назватися "регіоналом" — означає одразу привести себе до поразки

690 299 жителів Полтавщини взяли участь у виборах до Верховної Ради України 28 жовтня. Явка становила 58,2%. У семи з восьми виборчих округів перемогла Об'єднана опозиція "Батьківщина". У 150-му окрузі більшість проголосували за Партію регіонів.

— Робити висновок про поразку Партії регіонів на Полтавщині — зарано, — говорить 46-річний Сергій Соловей, колишній заступник голови Полтавської облдержадміністрації. Нині помічник народного депутата Юрія Костенка. — Вважаю, що від області у Верховну Раду пройшли лише три депутати, які не є провладними. Це Сергій Каплін та Тарас Кутовий від УДАРу і Юрій Бублик від "Свободи". У двох мажоритарних округах перемогли висуванці громадського об'єднання "Моя Полтавщина" Володимир Пилипенко та Олег Кулініч. Їх важко назвати опозиційними. Вони мали підтримку, вели брудну агітаційну кампанію.

Підтримку Партії регіонів?

— Вони ніде не заявляли, що підтримують опозицію. Невідомо, чого очікувати і від Костянтина Жеваго з Юрієм Шаповаловим. Жеваго в минулому парламенті не зрадив

БЮТу, але зараз пройшов як самовисуванець, безпартійний. Шаповалов — людина маловідома. Про нього можна сказати тільки те, що в своєму окрузі він переміг сильного "регіонала" Олега Надошу.

На Полтавщині назватися "регіоналом" означає одразу привести себе до поразки. Тому влада зробила ставку на самовисуванців. У Полтаві ними були Олександр Залужний і Володимир Макар. Те, що вони не пройшли, а пройшли Каплін та Бублик, доводить, що люди вже не ведуться на гречку.

Виходить, роздача пайків не спрацювала?

— Спрацювала, але тільки у сільській місцевості. У Полтаві такий підхід не вдався, бо з подібним сценарієм городяни вже стикалися два роки тому. Тоді й наїлися гречки. (2010-го обирали мера Полтави Олександра Мамая. Жителі масово отримували продуктові набори від громадського об'єднання "Наш дім — Полтава", лідером якого він себе називав. — ГПУ). А в сільських округах кандидати-самовисуванці пайки роздавали вперше.

Чого чекати області від кандидатів-мажоритарників?

— Лише троє мають досвід роботи депутатами — Костянтин Жеваго, Олексій Лелюк і Володимир Пилипенко. Всі інші — нові люди. Те, що вони стали депутатами, означає: стара еліта відходить. Але що вони дадуть для Полтавщини — прогнозувати важко. Упевнений тільки, що Юрій Бублик не співпрацюватиме з владою.

27 161

виборець проголосували в Комсомольську. Це найвищий показник серед міст Полтавської області. Комсомольськ належить до 150-го одномандатного виборчого округу. По ньому до Верховної Ради пройшов самовисуванець-мільярдер Костянтин Жеваго. Його підтримали 52 тис. осіб. Це найбільша кількість голосів за кандидата по виборчих округах Полтавщини. Він здобув перемогу серед восьми опонентів. Бізнесмен є власником тамтешнього гірничо-збагачувального комбінату. Комсомольськ — наймолодше місто Полтавщини, йому 52 роки. Населення 51 800 осіб.

 

Зараз ви читаєте новину «Назватися "регіоналом" — означає одразу привести себе до поразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути