вівторок, 11 березня 2008 18:51

Податковим кредитом можна оплатити навчання

  Заступник начальника Державної податкової інспекції у Полтаві Віктор Книш: ”Податковий кредит може становити від 10 гривень до тисячі”
Заступник начальника Державної податкової інспекції у Полтаві Віктор Книш: ”Податковий кредит може становити від 10 гривень до тисячі”

Із 2005 року громадяни мають можливість скористатися своїм правом на податковий кредит. Заступник начальника Державної податкової інспекції в Полтаві 42-річний Віктор Книш каже, що торік такою послугою скористалися 2,7 тис. полтавців.

Що таке податковий кредит?

— Із заробітної плати щомісяця вираховуються кошти до Пенсійного фонду та до фондів загальнообов"язкового державного соціального страхування. У місцевий бюджет відраховують 15 відсотків податку з доходів. Саме частину суми цього податку повертають платникам. Це і є податковий кредит.

Яка сума це може бути?

— Чим вища зарплата й сума податку з неї, тим і кредит більший. Він може становити від 10 гривень до тисячі.

А якщо людина отримує мінімальну зарплату?

Більшість громадян, які отримують мінімальну заробітну плату, користуються податковою соціальною пільгою , тобто сума податку сплачена до бюджету незначна. У такому випадку не варто розраховувати на великі розміри повернень.

Які витрати можуть бути включені до такого кредиту?

— На сплату відсотків за іпотечним кредитом, страхових внесків, послуг зі штучного запліднення, оплату держмита по усиновленню дітей, суми в якості пожертвувань та благодійних внесків. А більшість це оплата за навчання у вузах чи профтехучилищах. До податкового кредиту можливо включити фактично сплачену суми за навчання, але не більше 740 гривень у розрахунку за кожен місяць навчання.

Які документи для цього потрібно зібрати?

— Люди звертаються до нас зі своїми довідками про зарплату та сумами відрахувань із неї, паспортом , ідентифікаційним кодом, договором із навчальним закладом, довідкою про термін та вартість навчання і квитанцією про оплату за нього.

Коли подають такі декларації?

— Щойно рік минув і є відомості про одержані протягом нього доходи, можна подавати декларації. Причому не до 1 квітня, як раніше, а до кінця року. Наступного року вже не матимете змоги скористатися цим правом за 2007 рік.

Хто може скористатися правом на податковий кредит на навчання?

— Батьки студентів або їхні найближчі родичі (чоловік, дружина). Часто користуються студенти-заочники, які працюють.

Як отримати кошти?

— Їх перераховують на вказаний людиною особистий рахунок. У кого його немає, отримують гроші через банки, з якими співпрацює місцева податкова інспекція за місцем реєстрації людини. В Полтаві це всі відділення "Приватбанку".

Зараз ви читаєте новину «Податковим кредитом можна оплатити навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути