четвер, 18 лютого 2010 20:34

На базарах продають перемерзлі овочі

— Купила на базарі відро картоплі за 15 гривень, принесла додому, а вона потекла, бо морожена, — розповідає пенсіонерка з Полтави Галина Петрівна, просить не називати її прізвище. — Зберігати немає де, беру потрохи.

На центральному ринку Полтави овочі лежать у картонних чи пластмасових ящиках.

— Дома погріб глибокий. Весь урожай зберігаю там, — розповідає продавчиня з Котельви. — На базар беру кілька старих кожухів, закутую ящики.

Жінка відгортає п"ять покривал і куфайок із ящика з картоплею. Відшкрябує нігтем шкірку:

— Ловко відходить, соковита. Значить, не морожена.

Голова обласної асоціації фермерів Микола Горошок, 50 років, стверджує, у такий спосіб не визначити, чи мерзлий овоч. У бульбах майже немає зовнішніх ознак псування. Лише у теплі картопля розм"якає, при варінні робиться солодкою. Морква починає псуватися при -7...-8°С. Її кінчик чорніє. Огірки від холоду стають водянистими. Не боїться одноразового перемерзання капуста. Але при повторному темніє і вкривається слизом. Цибулю після такого варто на кілька годин покласти у відро з холодною водою. Тоді вона відійде, не втративши вітаміну С. При перемерзанні на ній може з"явитися шийкова гниль, яка небезпечна для інших овочів.

— Морква при нормальному зберіганні через два місяці втрачає понад 60 відсотків корисних речовин і бета-каротину, — розповідає лікар-гастроентеролог приватної клініки "Арніка Плюс" Лариса Рогова, 38 років, із Кременчука. Морожена не шкідлива, але користі від неї ніякої.

Гастроентеролог не рекомендує вживати мерзлу картоплю. У бульбах руйнуються сполуки крохмалю, які сприяють травленню. При розмороженні у картоплинах з"являються гнійні бактерії, утворюються синтетичні сполуки.

Якість городини на ринках перевіряють спеціальні лабораторії. До управління ветеринарної медицини Полтавщини зі скаргами на продаж перемерзлої ніхто не звертався.

Зараз ви читаєте новину «На базарах продають перемерзлі овочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути