понеділок, 09 липня 2012 06:00

"Можете забрати свою дитину і здати в дурдом"

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  Батьки учнів Соколово-Балківської школи страйкують перед Полтавською обласною адміністрацією. Вимагають звільнити директора школи Світлану Земляну
Батьки учнів Соколово-Балківської школи страйкують перед Полтавською обласною адміністрацією. Вимагають звільнити директора школи Світлану Земляну

У вівторок, 26 червня, більш як сотня жителів села Соколова Балка Новосанжарського району приїхали на мітинг до обласної адміністрації у Полтаву. Батьки вимагають, щоб директор сільської школи Світлана Земляна припинила знущатися і принижувати їхніх дітей.

Тримають плакати: "Земляна! Діти — не раби", "Владо! Досить кришувати деспотів!", "Шовкопляс заступник катів". Стукають порожніми пластиковими пляшками, вигукують: "Вимагаємо зустрічі з губернатором".

— Моїй дитині в школі надірвали здоров'я. Надя повнувата дівчинка, ходила у чорних брюках і білій кофті. Так половина школи вдягається. Директор побачила дочку, почала чіплятися. Дитина поділилася, чого не може ходити у спідничці. Ні, щоб зрозуміти проблему як жінка, директор почала принижувати її, — розповідає Маргарита Свистун. — Дочці стало погано, пішла носом кров. У лікарні підтвердили, у 14-річної дитини вегето-сосудиста дистонія на фоні нервового стресу. Якби не почалася кровотеча, все могло закінчитися дуже страшно, — важко зітхає, стримує хвилювання.

— Немає сили терпіти знущання. То ж діти, наші діти, — загукали жінки з натовпу.

— Мій син чотири роки вчився на відмінно. 2 вересня на уроці географії в нього щось упало з парти. Тільки хотів підняти. Тут учитель, батюшка місцевої церкви, каже, подивіться, за що йому грамоти дають. Хай би ота мати вчила дитину, а не ходила по мітингах, — приєднується до розмови 28-річна Яна Куліш. — У Діми сльози на очі виступили. Став соромитися, що він відмінник. При всьому класі так образити. Звернулася до Земляної, якщо мають претензії, хай мені й висловлюють, а не ображають привселюдно дитину. Історія так нічим і не закінчилася. У районі новий начальник освіти розібрався у ситуації та звільнив з роботи Світлану Земляну. Але того ж вечора районна адміністрація, яку очолює Сергій Шовкопляс, поновила її на посаді. Наші діти бояться восени йти в школу. Син проситься, мамочко, якби ти тільки знала, рідненька, як на нас дивляться, як то насмішки постійні терпіти.

Люди у натовпі загуділи.

— Правда, правда, — гукають. — Дітей поділили на білих і чорних. Учителі бояться слово пікнути проти директорки.

— Земляну "кришує" депутат обласної ради Юрій Лебедин, — продовжує Яна Олексіївна. — Він увесь район тримає у єжових рукавицях, бо спонсорує його.

Селяни грюкають пляшками, гукають губернатора: "Удовіченко, вийди до народу!".

— Конфлікт тягнеться десь із рік, — пригадує Валентина Геращенко, 46 років. — Школа має землю. Раніше її орендувала фірма "Сокіл". Потім віддали Лебединові. І як пішло. Дітей поділили. Чиї батьки, рідні працюють у "Соколі", стали невгодними школі.

До мітингувальників виходить начальник управління освіти і науки Полтавщини Володимир Мирошниченко.

— Вимушені переводити дітей у полтавську школу-інтернат. Її Земляна називає дурдомом. Так і каже, можете забрати свою дитину й здати в дурдом, — вигукують навперебій мітингувальники. Жінки плачуть, втирають сльози. — Заберіть її геть до іншої школи. Інакше підемо до Києва. Припиніть людоїдство наших дітей.

"Конфлікт триватиме, поки не буде зміни кадрів"

— Соколова Балка поділилася на дві частини. Одні люди хочуть, щоб директор була недоторканною і працювала. Інші категорично проти. На мою думку, конфлікт триватиме, поки не буде зміни кадрів, — каже Володимир Мирошниченко, начальник управління освіти й науки Полтавщини. — Школа належить до районної комунальної власності. Право призначати та звільняти з роботи у Новосанжарському районі має начальник районного відділу освіти. Обласна адміністрація розбиратиметься у ситуації.

Директор сільської школи Світлана Земляна конфлікт називає провокацією.

 

130

дітей навчаються у Соколово-Балківській загальноосвітній школі. Щороку звідти переводять 20-30 дітей у полтавські навчальні заклади.

 

Зараз ви читаєте новину «"Можете забрати свою дитину і здати в дурдом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути