Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 17:39

Дешевий цукор відпускають по три кілограми в руки

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  У 2007-му цукор на Сорочинському ярмарку на Миргородщині виробники продавали за 2,5–3 гривні за кілограм. Цьогоріч продаватимуть його там удвічі дорожче
У 2007-му цукор на Сорочинському ярмарку на Миргородщині виробники продавали за 2,5–3 гривні за кілограм. Цьогоріч продаватимуть його там удвічі дорожче

На Полтавщину вже почав надходити цукор з Аграрного фонду України. У мережах супермаркетів його продаватимуть по 3,99–4,15 грн.

У вівторок о 8.30 в продуктовому супермаркеті "Еко-маркет" біля Центрального ринку в Полтаві посеред зали стоять десяток мішків із цукром. Біля кожного — по двоє-троє людей набирають його у пакети. Переважно пенсіонерки. Кілограм коштує 4,02. Дешевий цукор розбирають за кілька годин. Наступного дня його не продають.

У супермаркеті "Еко-маркет" у мікрорайоні Левада цукор продають по 6,19 грн. У супермаркеті "АТБ" через дорогу — по 6,69 грн. У деяких магазинах та на ринках ціна виросла до 7,5 грн.

— Цукор з Аграрного фонду вже почав надходити в мережу магазинів "Еко-маркет", "Гранд-маркет", "Фуршет", "АТБ", "Полагросервіс", — говорить Михайло Бугрій з облдержадміністрації.

Аграрний фонд та Держрезерв купують цукор у виробників за державні кошти. Коли ціна починає рости, викидають на ринок товар і знижують її.

— На виробників зниження ціни на цукор суттєво не вплине, — зауважує посадовець. — Дешевий цукор продаватиметься обмежений період часу та відпускатиметься по три кілограми в руки.

Виробники упевнені, штучне стримування росту ціни на цукор призведе до розвалу галузі.

Ціна виросла до 7,5 гривні

— Зараз заводи відпускають цукор по п"ять гривень оптом, — пояснює директор Ланівського цукрозаводу на Карлівщині 58-річний Олександр Тимоха. — Реальна ціна — 5,5 гривні. Вона б дала змогу підприємству розвиватися, а людям бути зацікавленими садити буряк.

За останні три роки площі під цукровим буряком на Полтавщині скоротили вполовину.

— На світовому ринку ціна тонни цукру доходить до 500 доларів, — каже Олександр Федорович. — Як може бути дешевий цукор, коли дорожчає газ? Якщо нас змусять продавати цукор по чотири гривні — половина заводів закриється.

Зауважує, здати цукор виробникам до Держрезерву майже неможливо:

— Наш завод три роки поспіль бере участь у тендері, але ми його виграти не можемо. Решта цукровиробників також. Там такі тіньові схеми, що до Держрезерву потрапляє цукор лише перекупників.

В асоціації "Полтавацукор" кажуть, у рості вартості цукру винні перекупники. Саме вони перепродують цукор із заводів і створюють штучний ажіотаж.

Цукрозаводи Полтавщини виробили цукру стільки, що його для потреб області вистачить щонайменше на п"ять років наперед. Проте інші регіони скоротили його виробництво, тож цукор можуть спрямувати туди.

Зараз ви читаєте новину «Дешевий цукор відпускають по три кілограми в руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути