четвер, 09 липня 2009 21:50

Надмірна опіка спричинює агресію у дітей

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Психолог Тетяна Кречетова: ”Батькам потрібно постійно спілкуватися з дитиною”
Психолог Тетяна Кречетова: ”Батькам потрібно постійно спілкуватися з дитиною”

— На формування дитячої агресії впливають два чинники — родина або група, до котрої дитина належить, — пояснює психолог Полтавської обласної міліції 26-річна Тетяна Кречетова. — У дитини може формуватися уатоагресія, або агресія, спрямована на інших людей. Аутоагресія — це агресія, направлена на себе. Яскравий приклад — молодіжний рух емо. Представники цієї субкультури вважають себе нікому не потрібними. Наслідком аутоагресії є самогубства. Зазвичай агресія спрямована на інших дітей.

Яка роль сім"ї?

— Надмірна опіка може спричинити агресію. Спочатку це буде протест, прояви егоїзму. Потім дитина зриватиме злість на своїх однолітках. Те саме може статися й через відсторонене виховання. Батькам потрібно постійно спілкуватися з дитиною, знати її друзів, спостерігати за поведінкою. Не сварити, а робити так, щоб дитина довіряла, не боялася розповідати про свої проблеми.

Чи часто жорстокість виявляють підлітки із заможних родин?

— Це синдром "кумира". Коли батьки розпещують дитину без міри. Кумир відчуватиме свою зверхність, безкарність. Також існує "синдром Попелюшки" — коли батьки займаються лише собою, а дитину виховує няня. Коли їдуть на заробітки та залишають дітей на родичів.

Які ознаки того, що в дитини є проблеми?

— Замкнутість. Дитина в поганому настрої, плаче. Почала вдягатися не так, як раніше, стала пригніченою. Знайшли цигарки, почули запах алкоголю — відразу треба вживати заходів.

Як виховати дитину, щоб вона не стала жертвою?

— Головне — не перестаратися. Якщо щодня дитині розповідати, яка вона гарна та розумна і що вона все може — це занадто завищить її самооцінку. Підлітки все сприймають по максимуму. Потрібно пояснювати, що з тебе ніхто не має права знущатися, ображати. Телефонувати до школи, цікавитися поведінкою дитини.

А якщо дитина просить не карати своїх кривдників?

— Потрібно пояснити, що зло не може залишитися безкарним, бо воно повториться знову. Слід обережно довести справу до кінця. Не втягувати дитину в "розборки". Зважати на її почуття.

Зараз ви читаєте новину «Надмірна опіка спричинює агресію у дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути