четвер, 07 травня 2009 19:11

Атракціони давно відпрацювали допустимий термін експлуатації

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Альона та Марина 2 травня катаються на ”Клоуні” в парку ”Перемога” в Полтаві. Цей атракціон того дня не мав дозволу на експлуатацію
Альона та Марина 2 травня катаються на ”Клоуні” в парку ”Перемога” в Полтаві. Цей атракціон того дня не мав дозволу на експлуатацію

На Полтавщині 40 стаціонарних атракціонів підвищеної небезпеки. Їх експлуатують три підприємства в Полтаві, два в Кременчуці, по одному в Комсомольську і Лубнах. У квітні їх перевірили на безпечність у весняно-літній період. Роботу лубенських гойдалок через поганий технічний стан заборонили ще в 2008-му. На решті шести атракціонах виявили 70 порушень.

— Вони типові для усіх — не проведено техогляд після міжсезоння, відсутні паспорти на заземлювальні пристрої, проект на розміщення, не проведені інструктажі, не навчені робітники, — розказує головний держінспектор із Полтавського теруправління Держгірпромнагляду Руслан Овчаренко, 34 роки. — До 1 травня, коли відкривається сезон роботи атракціонів, недоліки усунули.

У Полтаві в парку "Перемога" працюють каруселі, що належать самому паркові, приватному підприємству "Командор" і підприємцеві Юрченку.

1 травня під час урочистого відкриття парку заступник міського голови Лариса Семеняга заявила, що всі атракціони отримали свідоцтва про безпеку, тож полтавці можуть сміливо ними користуватися.

— Усі, крім одного, мають дозволи, — зауважує Руслан Овчаренко. — Це екстремальний атракціон-вертушка "Клоун", що належить підприємцеві Юрченку. Його встановили нещодавно. Були певні зауваження з проекту. Експертно-технічний центр ще не доробив експертизу. Немає висновку і, відповідно, дозволу на його експлуатацію ми не видали.

"Клоун" — це два крісла, закріплені на металевій рейці довжиною до 5 м. Рухаючись по колу, крісла роблять 22 оберти на хвилину навколо себе.

На кременчуцькому "Колесі огляду" застряла молода пара

1 і 2 травня "Клоун" працював. У неділю близько 18.00 до нього підходять дві 19-річні полтавки Альона та Марина. Платять по 15 грн і сідають у крісла. Коли починають обертатися, чути матюки та вигуки дівчат:

— Зніміть мене отсюда!

Через пару хвилин "Клоун" зупиняється, дівчата виходять, похитуючись.

— Оце адреналін. Страшно, але прикольно. Тепер тошнить, — каже Альона і йде купувати мінеральну воду.

Про дозвіл на роботу екстремального атракціону дівчата не запитували. Кажуть, про безпеку не думали. Одразу після них на "Клоуна" сідають два юнаки. Безпекою також не цікавляться.

Атракціони парку "Перемога" 10–15 років тому відпрацювали гранично допустимий термін. А каруселі компанії "Командор" чеського виробництва вже були у використанні. Керівництво стверджує, що їм по п"ять років.

— На всі допущені до роботи атракціони є необхідні документи. Вони пройшли огляд, — говорить Руслан Овчаренко. — Але техніка зношена давно. Як вона себе поведе, ніхто не знає.

На травневі свята запрацювали атракціони в парку "Придніпровський" у Кременчуці.

Неготовим до експлуатації виявилося "Колесо огляду". На його ремонт міськвиконком виділив 20 тис. грн. Працівники парку стверджують, цих коштів замало:

— Атракціон треба поґрунтувати, а тоді пофарбувати. Більше половини сидінь не придатні для експлуатації. Нові замовили в Одесі.

Рік тому, увечері 2 травня, на кременчуцькому "Колесі огляду" застрягла молода пара. Юнак із дівчиною сіли в кабінку, доїхали до найвищої точки й зупинилися. Просиділи там півгодини. Чоловік подзвонив по мобільному в міліцію, яка задіяла необхідні служби. Працівник атракціону відлучився з місця роботи, не перевіривши, чи є на "Колесі" люди.



"Центрифуга" убила двох людей


Торік в Україні на атракціонах загинули п"ять осіб, із них двоє — діти. Цьогоріч — один підліток.


8 квітня 2008-го 17-річна Ольга Жагаляк приїхала до Харкова зі Львова на день фізфаку національного університету. Під час катання в парку ім. Горького дівчина зісковзнула з сидіння атракціону "Матрікс". У неї був розрив печінки, перелом руки, струс мозку. Через дві доби Ольга померла.


9 травня 2008-го дві людини загинули, ще вісім постраждали в парку "Дружба" в Луганську, де впала карусель "Центрифуга". Луна-парк працював без дозволу. Документи, які свідчили про справність атракціону, виявилися підробленими, а фактично він двічі відпрацював свій ресурс.


7 червня 2008-го в Києві в парку Воїнів-інтернаціоналістів надувний гумовий атракціон із дітьми сильним поривом вітру підняло вгору і відкинуло на 20 м. Загинула одна дитина, 24 з травмами різної тяжкості потрапили до реанімації.


5 серпня 2008-го трирічну Софію Лисюк із Рівного вбило струмом на атракціоні в селі Курортне в Криму. Атракціон на той час не працював, але не був знеструмлений.


9 квітня 2009-го в Харкові в парку ім. Горького з канатної дороги з висоти 20 м зірвався 16-річний Андрій Козачков. Він намагався перелізти з однієї кабіни підвісної дороги в іншу. Через чотири дні помер у лікарні.
Зараз ви читаєте новину «Атракціони давно відпрацювали допустимий термін експлуатації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути