середа, 11 серпня 2010 12:15

Могильов підхопив ідею Луценка з перейменування міліції

Могильов підхопив ідею Луценка з перейменування міліції

У МВС України створено робочу групу з перейменування міліції. Потребу змін у відомстві аргументують тим, що мовляв, пора розлучатися з радянським минулим, пише "Сегодня".

Як розповів головний радник глави МВС Костянтин Стогній, робоча група повинна вирішити, наскільки з фінансової точки зору це буде витратний (потрібні гроші на нові бланки, печатки, форму, вивіски).

"З назвою потрібно буде визначитися, адже нам слово "поліція" не підійде - в Україні поліцейських за старою пам"яттю можуть називати "поліцаями", - сказав Стогній.

Він пообіцяв, що на сайті МВС буде відкрито онлайн-обговорення цієї ідеї.

"Систему МВС треба спочатку реформувати знизу доверху. І лише потім думати про нову назву", - вважає генерал-майор міліції, екс-начальник Департаменту ДАІ МВС України Олексій Калинський.

Генерал-полковник і колишній перший замміністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко думає інакше: "Я - за перейменування. І називатися наші підрозділи повинні "поліцією" (від старогрецького поліс - держава, місто). Адже слово "міліція" (від лат. militia - військо) носить певний сенс, який годиться лише для революційних потрясінь, це своєрідне народне ополчення. Крім того, з часом поліція має бути виділена всередині МВС в якийсь окремий підрозділ, а функції самого МВС треба переглядати, вони ширші, ніж у поліції. Наприклад, до МВС повинні входити підрозділи, що відають міграцією, охороною держкордону...".

"До XVII століття такого поняття, як "міліція", не існувало - порядок охороняли військові. За часів Гетьманщини, у XVII столітті, функції міліції виконували сердюки, - сказав історик Ярослав Тинченко. - Це була особиста гвардія гетьманів. Назва "міліція" в наших краях виникла у 1917 році, через рік її перейменували в Державну варту, потім - у жандармерію, і вже після 1920 року - знову в міліцію".

"У XIX столітті у нас були урядники - вони стежили за порядком у селах, робочих селищах, - додав історик Олександр Реєнт. - У XVIII-XIX століттях було багато козачих найменувань".

Правда, обидва вважають, що зараз міняти нічого не потрібно, - мовляв, справа не в назві.

Альтернативні вчені в думках розійшлися.

"Слово "міліція" характеризує число "чотири" - це надійність, плановість, - говорить нумеролог Людмила Савіна. - А ось "поліція" в сумі дає "трійку" - це число шоу-бізнесу: радість, харизматичність. Воно в наших землях не призначене для структури, яка відповідає за порядок".

"Перейменовувати міліцію треба! - упевнений астролог Влад Росс. - Сама буква "м" - містична. Вона несе руйнівну, бюрократичну силу - звідси хабарі, здирництво, обман. Добре, щоб ця організація носила ім"я, яке починається з букв "г", "з" або "ж". Наприклад, жандармерія: запевняю, корупції відразу ж стало б менше".

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає за доцільне перейменувати українську міліцію на поліцію.
Зараз ви читаєте новину «Могильов підхопив ідею Луценка з перейменування міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути