четвер, 29 липня 2010 14:35

БЮТ подає до суду на Януковича через мову

БЮТ подає до суду на Януковича через мову

Фракція БЮТ має намір оскаржити у Конституційному Суді норму про впровадження судочинства російською мовою.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив голова комітету з питань культури та духовності Володимир Яворівський.

"Безумовно це порушення Конституції, але ми вже не дивуємося, бо вони вже обтирають ноги об Конституцію не перший раз та не перший місяць. І єдиний вихід це подати до Конституційного суду", - зауважив парламентар.

За словами Яворівського, президент не мав права цього робити.

"Йому ніхто не давав права підписувати. Інша справа, що Верховна Рада не мала права його прийняти. Але ж парламент діє немов Іван-Побиван, сказали, гоп, встали, проголосували натиснули, але ж президент - це гарант Конституції, він не мав права її порушувати. Тому ми у вересні подамо до Конституційного Суду", - запевнив голова комітету.

Відповідаючи на питання, щодо імплементації Європейської хартії регіональних мов та мов національних меншин, Яворівський зауважив: "Коли була прийнята Хартія. До речі Росія її не ратифікувала. У нас же її провів Медведчук свого часу, але провів з перекладом, який не був завізований Мін'юстом. Тобто це не офіційний переклад. Цей варіант був дуже приблизний. Там було написано регіональні мови. В мене, як голови комітету лежить остаточний переклад цієї Хартії, стоїть печатка відповідального за це. І ніякого терміну регіональні там немає. Там є поняття міноритарні та загрожувані мови. Що таке міноритарні мови - це теж загрожувані".

За його словами, Хартія спрямована на ті мови, які можуть безслідно зникнути.

"Наприклад, нещодавно померла людина і померла мова, бо ця людина була останнім її носієм. У нас до таких мов можна віднести кримсько-татарську, ромську, караїмську, носіїв якої залишилося близько 60. Тобто йдеться про ті мови, які можуть безслідно зникнути. Їх держава захищає", - зазначив Яворівський.

"Який стосунок має до цього російська мова, яка функціонує як робоча мова в багатьох інституціях, яка нав"язана багатьом народностям. Що загрожує російській мові, що вони намагаються провести її як міноритарну?", - запитує Яворівський.

Депутат також переконаний, що цю норму в будь-якому разі буде скасовано.

"Напевне не при цій більшості, але з часом ми таки вийдемо на дорогу істини", - резюмував парламентар.

Нагадаємо, що президент України Віктор Янукович підписав зміни до закону про судоустрій згідно до яких судочинство нарівні з українською буде здійнсюватися російською мовою.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ подає до суду на Януковича через мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути