четвер, 29 липня 2010 10:36

Опозиція проти російської мови в судах

Опозиція проти російської мови в судах
Новий закон про судовий устрій дозволяє використання регіональних мов у судах.

Про це пише "Сегодня".

"І раніше в різних законах були різні положення щодо мови. По кримінальним процесам кожного разу в суді окремо вирішувалося питання, на якій мові вести процес. Тоді як, скажімо, в цивільних процесах було обов'язковим застосування української мови. Тепер скрізь буде, як в кримінальному", - сказав бютівець Святослав Олійник.

"Раніше в кримінальних процесах людині просто надавали коштом держави адвоката і перекладача на його рідній мові. Але документи російською ніхто не вів. Тепер же закон стосується і документів", - додав "регіонал" Вадим Колесніченко.

Проте, за словами "регіонала", "щоб його було простіше застосовувати, треба ухвалити закон про мови".

"І зараз складно сказати однозначно - чи можна у Львові, наприклад, судитися російською мовою. З одного боку - це україномовний регіон. З іншої - у нас немає закону про мови, який визначає територію розповсюдження тієї або іншої мови, і можна вважати, що вся територія України - це територія застосування 14-ти регіональних мов", - сказав він.

Опозиція виступає проти нововведення.

"Цей закон означає, що будь-який ефіоп, який захоче, щоб у нас суд вівся ефіопською, матиме на це право. Це безпосередньо суперечить Конституції, де сказано, що державною мовою є українська", - вважає "нунсівець" Юрій Кармазін.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція проти російської мови в судах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути