середа, 09 червня 2010 16:12

Авторитарні тенденції беруть гору

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Слабка перемога Януковича на виборах — набрав менше 50% голосів — не завадила йому розпочати контрреволюцію у сферах внутрішньої та зовнішньої політики. Двома головними її проявами є зміна українофільської ідентичності на російсько-неорадянську і розворот зовнішньої політики від одновекторної прозахідної часів Ющенка до одновекторної проросійської.

Як лідер Партії регіонів Янукович обіцяв здійснити три кроки після свого приходу до влади: сформувати уряд "професіоналів" і представити програму реформ, установити політичну стабільність і сприяти національній інтеграції.

За 100 днів перебування Януковича на посаді президента жодного із цих завдань не виконано. В уряді — колишні чиновники епохи Леоніда Кучми, які починали кар"єру ще в часи стагнації за Леоніда Брежнєва. Програми реформ так і не презентували, а загроза політичної нестабільності лише посилюється. Регіональний поділ країни поглиблюється.

Шість міфів, які супроводжували виборчу кампанію Януковича, дістали цілковите спростування внаслідок розгортання контрреволюції. На жаль, ці міфи дезорієнтували західних політиків й аналітиків у перші 100 днів перебування Януковича при владі.

Міф перший: цей президент принесе стабільність Україні. Насправді здійснювана ним контрреволюція в українській національній ідентичності та зовнішній політиці призведе до нестабільності.

Міф другий: Янукович мав науку з фальсифікації виборів-2004 і перетворився на демократа. Це твердження не витримує жодної критики, оскільки Янукович ніколи не визнавав законності результатів виборів 2004-го. Він завжди був переконаний у тому, що під час виборів не було фальсифікацій, а він став жертвою "змови", влаштованої США і діячами помаранчевої революції. Його погляди на вибори-2004 лише зміцніли останніми роками, бо фальсифікаторів виборів ні в чому не звинувачено.

Міф третій: Тимошенко, а не Янукович, стала б головною загрозою демократії в разі обрання президентом. Перші 100 днів перебування при владі Януковича засвідчили, що авторитарні тенденції беруть гору. Так було і в Донецькій області за його губернаторства у 1997–2002 роках. Тоді край став єдиним регіоном, у якому, за зразком російської політичної системи, одна партія монополізувала владу.

Політолог Ігор Жданов пояснив, що "гасла "усе й зараз" і "мета виправдовує засоби", очевидно, стали політичним кредо нової владної команди". Конституцію регулярно порушують, парламент, у якому сформовано коаліцію "Стабільність і реформи",  перетворили на штампувальника законів, один із яких подовжив термін перебування Чорноморського флоту Росії в Україні.

Парламент перетворили на штампувальника законів

Відновилася цензура преси, через що постала організація "Стоп цензурі!", до якої приєдналися півтисячі журналістів з усієї України. Щодо лідерів опозиції висувають політично вмотивовані кримінальні звинувачення. Наростають протести проти брутальної поведінки міліції із протестувальниками в Харкові та Львові, а також пов"язані зі смертю київського студента у відділку міліції.

Міф четвертий: проросійська програма Януковича не буде реалізована в разі його обрання. Янукович стане Кучмою-2 — прагматичним політиком, який співпрацюватиме з центристами та націонал-демократами і повернеться до мультивекторної зовнішньої політики.

Прихильники цього міфу хибно витлумачили Януковича та Партію регіонів як "прагматиків". У посткучмівську епоху ця партія еволюціонувала в ідеологічну силу, яка  представляє та захищає східнослов"янську, русофільську та неорадянську політичну культуру Південно-східної України. Янукович та Партія регіонів здобули підтримку колишніх виборців Компартії, з якою двічі сходилися у коаліції. У кримському парламенті Партія регіонів поєднана у коаліцію з російськими націоналістами та націонал-більшовицькою Прогресивною соціалістичною партією.

Міф п"ятий: Росія однаково підтримувала Тимошенко та Януковича. Цю думку часто повторював колишній президент Віктор Ющенко. Насправді Росія підтримувала Януковича і до 2005 року, коли "Регіони" стали партнером партії "Єдина Росія" Володимира Путіна.

Партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко є найактивнішою українською партією в Європейському парламенті та членом Європейської народної партії. Партія регіонів не входить до жодної з груп Європарламенту.

Міф шостий: за Януковича олігархи почнуть платити податки і сприятимуть зниженню корупції. Українські олігархи виявилися зацікавленими у субсидованому газі від газового лобі, яке контролює зовнішню політику країни та команду Януковича. Американські "барони-розбійники", з якими часто порівнюють українських олігархів, стали порядними бізнесменами лише з примусу держави, а не з власної доброї волі.

За свої перші 100 днів Янукович не виконав передвиборних обіцянок щодо реформ, стабільності й національної інтеграції. Натомість впроваджує політику, якої не включав у передвиборну програму, як-от угода щодо базування Чорноморського флоту Росії. А якби включав, то неодмінно програв би вибори.

Зараз ви читаєте новину «Авторитарні тенденції беруть гору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути