пʼятниця, 28 травня 2010 20:16

Литвин пророкує нове протистояння через статус російської мови

Литвин пророкує нове протистояння через статус російської мови

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин не виключає протистояння у суспільстві в разі прийняття українським парламентом нових законів щодо підтримки російської мови.

Про це він сказав сьогодні в інтерв`ю телеканалу "Рада".

Зокрема, на запитання, чи не призведе прийняття парламентом нових законопроектів щодо підтримки російської мови до протистояння у суспільстві, Литвин відповів ствердно, зазначивши, що такі ініціативи потребують ретельного вивчення у частині відповідності існуючому законодавству.

"Щодо законодавчих ініціатив, то коли вони надійдуть до парламенту, їх треба уважно проаналізувати на предмет їх співвідношення з Конституцією і висновками Конституційного Суду, а після того прийняти адекватні рішення, - сказав Литвин. - Але все це має робитися спокійно, гласно, щоб не було причин для чергового протистояння".

При цьому голова ВР висловив думку, що чинне законодавство у сфері мовної політики гарантує належний розвиток усіх мов, включаючи і російську.

"Мені вже доводилося надсилати роз`яснення місцевим керівникам з приводу того, які в них є права і можливості у частині застосування мов, виходячи із законів, які регламентують діяльність місцевих органів влади, а також законів, які регулюють мовну проблему в Україні", - сказав Литвин. Керівник парламенту нагадав, що закон УРСР про мови, ухвалений у 1989 році, діє, і у ньому чітко зафіксований статус російської мови як мови міжнаціонального спілкування.

27 травня Президент України Віктор Янукович пообіцяв прийняття у ВР законів, завдяки яким російська мова "займе належне місце у житті суспільства".

"Ми зробимо все, щоб громадяни України різних національностей жили комфортно у власній державі", - сказав, зокрема, глава держави під час зустрічі з делегацією Міжнародної ради російських співвітчизників.

"Ми уже підготували низку законопроектів, що будуть послідовно внесені на розгляд Верховної Ради. Після їх прийняття російська мова, яка є рідною для багатьох громадян України, займе належне місце у житті нашого суспільства", - сказав він.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Литвин пророкує нове протистояння через статус російської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути