пʼятниця, 02 квітня 2010 20:42

Донецький суд відібрав у Бандери звання Героя України

Донецький суд відібрав у Бандери звання Героя України

Сьогодні, 2 квiтня Донецький окружний адміністративний суд у складi судів Віталія Стойка, Олександра Беломестнова та Каріне Абдукадирової визнав незаконним та скасував указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання "Герой України".

Таким чином були задоволені позовні вимоги адвоката Володимира Оленцевича про відміну президентського указу N 46 /2010.

"Якщо сьогоднішнє рішення суду набере законної сили, то Бандера більше не герой", - повідомив Gazeta.ua 55-річний адвокат Володимир Оленцевич, який виступив позивачем в цій справі.

"Формально є право оскаржити це рішення у президента Віктора Януковича, але я думаю, що він не подаватиме апеляцію. Таке ж право (оскаржити рішення) є у мене. Але я рішенням суду задоволений. А Віктор Ющенко не має права подавати апеляцію", - зазначив адвокат.

Рішення набуде сили закону через 10 днів. Як сказав Володимир Оленцевич, це станеться "шляхом відбирання символів у онука Степана Бандери".

24 березня Донецький окружний адміністративний суд вирішив притягнути онука як третю особу. МЗС України передав канадському журналістові Степану Бандері-молодшому повістку.

Але сьогодні в суді повідомили, що прийшов папір з Калгарі (Канада) про те, що Степан Бандера не може прибути, а в суду згідно із законом є всього 2 місяці з 27 січня, коли суд почав розгляд цієї справи. Тому в проханні Степана Бандери-молодшого було відмовлено.

Володимир Оленцевич неодноразово подавав позови до уряду і президента і тільки одного дня перемагав, та і то - не в першій, а в другій судовій інстанції.

"Мені відмовляли більше 20 разів. Указ про те, що надано звання героя Бандері очевидно не законний. Але раніше чомусь правосуддя не схилялося в бік законності. Приміром. Я не бачу різниці ніякої між нагородженням Бандери і Шухевича, але по Шухевичу минулого року мені відмовили в першій, і в другій інстанції. Зараз ця справа у Вищому адміністративному суді, відкрито касаційне виробництво, і я не втрачаю надії на те, що і Шухевич перестане бути героєм. Вони обоє ніяк не можуть бути героями - тому, що ніколи не були громадянами - їх потрібно було спочатку ввести в громадянство України, тобто отримати їх особисту заяву про це. Але Шухевича застрелили у 50-м роцi, а Бандера загинув в 1959-му. Тобто, до отримання нашою державою незалежністю. А героями можуть бути тільки громадяни України. Посмертно стати громадянами померлі не можуть", - пояснив свою позицію В.Оленцевич.

Це друга перемога Оленцевича. Раніше відомий адвокат змусив Міністерство закордонних справ України "правильно" повісити національний прапор. До позову Оленцевича прапор України висів на будівлі МЗС вертикально, прикриваючи, як запевняє Оленцевич, дефекти штукатурки.

Нагадаємо, в окружний адмінсуд позовна заява адвоката Володимира Оленцевича надiйшла 25 січня 2010 року.

4 березня 2010 року до того ж Донецького суду поступив ще один позов з аналогічною вимогою визнати незаконним і відмінити указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання "Героя України". Подавець позову - житель Донецька Василь Гнатюк викриває С. Бандеру як "ката" і "посібника нацистів". А 24 березня до того ж суду звернувся житель м. Житомира Юрій Аркадійович Валторніст - він зажадав від суду притягнути його до розгляду позову як третю особу. Валторніст аргументував своє клопотання тим, що він "усе життя чекав", коли заслуги С. Бандери перед Україною будуть "гідно оцінені" і присвоєння С. Бандері звання "Героя України" стало "не пересічною подією" в житті жителя м. Житомира. Клопотання обох громадян про їх участь у справі "Оленцевич проти президента України" були відхилені.

У суді пояснили: єдиний, кого торкається справа – це онук Степана Бандери, канадець, у якого зберігається орден. Але той не зміг з"явитися до суду.

Варто додати, що 30 березня на сесії міськради м. Харцизьк (Донецькій області) було прийнято одноголосно звернення до Президента України Віктора Януковича, в якому депутати попросили про відміну "нацистських указів Ющенка з приводу того, що надано звання героя України фашистським посіпакам Шухевичу і Бандері".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Донецький суд відібрав у Бандери звання Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

131

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути