Ексклюзиви
субота, 20 березня 2010 17:05

Греція згадала про збитки від німецької окупації в роки Другої світової

Греція згадала про збитки від німецької окупації в роки Другої світової

Влада Греції, яка через фінансову кризу знаходиться на межі дефолту, натякнула Німеччині на виплату репарацій за нацистські злочини, вчинені в роки Другої світової. Грецький прем"єр Гіоргос Папандреу, виступаючи в Брюсселі, підкреслив, що питання про репарації "залишається відкритим", хоча і обмовився, що піднімати його зараз було б нерозумно.

Тим часом у самій Греції все частіше лунають вимоги про стягнення з ФРН компенсацій за шкоду, заподіяну нацистами. Так віце-прем"єр Теодорус Пангалос звинуватив Німеччину в тому, що під час Другої світової німці вивезли золотий запас Греції і тим самим зруйнували її економіку. Мер Афін Нікітас Какламаніс також зажадав від Німеччини виплат репарацій, оцінивши їх у 70 мільярдів євро.

Зі свого боку, влада Німеччини неодноразово заявляла, що питання про репарації за злочини нацизму закриті. У німецькому МЗС відзначають, що рішення лондонської конференції 1953 року, згідно з яким Німеччина повинна була розрахуватися за всіма зовнішніми боргами, протягом п"яти років після об"єднання, втратило силу після укладення в 1990 році договору "2+4", або "Договору про остаточне врегулювання відносно Німеччини ".

У відповідності з договором "2+4" союзники відмовлялися від усіх прав відносно Німеччини. Всі подальші виплати, які здійснювала Німеччина, зокрема, компенсації особам, яких використовувати на примусових роботах, відбувалися не в силу правових зобов"язань, а за рішенням самої німецької влади.

Нагадаємо, що в питанні надання фінансової допомоги Греції ФРН, що є основним донором ЄС, зайняла досить стриману позицію. Канцлер Ангела Меркель і міністр фінансів Вольфганг Шойбле виступили з пропозицією розробити механізм по виключенню з єврозони країн, які хронічно не справляються з фіскальними правилами європейського валютного союзу. Одночасно ФРН пропонує створити "Європейський валютний фонд" для підтримки стабільності євро.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Греція згадала про збитки від німецької окупації в роки Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути