понеділок, 28 грудня 2009 12:03

Гриценко в законі про оборону взяв приклад з Медведєва

Гриценко в законі про оборону взяв приклад з Медведєва

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко пропонує надати президентові України право оперативно застосовувати Збройні Сили за межами держави.

Гриценко вніс до Верховної Ради відповідний законопроект, реєстр. N 5483 від 25 грудня 2009 року, "Про внесення змін до Закону України "Про оборону України" (щодо оперативного застосування Збройних сил України за межами території України)".

Як пояснив Гриценко, "Конституція гарантує захист наших громадян. Конституція – це не книжечка у парламентській бібліотеці. Це Основний Закон і його треба виконувати. Світ не стає безпечнішим, навпаки – рівень загроз зростає.

Держава Україна повинна забезпечувати захист своїх громадян, де б вони не перебували, - наголосив автор законопроекту.

І якщо для цього необхідне оперативне застосування Збройних Сил України, значить Президент, як їх Верховний Головнокомандувач і як глава держави, отримає таке право".

Законопроект передбачає можливість оперативно застосовувати Збройні Сили за межами території України у відповідності до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, міжнародних договорів України.

Право на застосування військ за кордоном матиме президент України, після схвалення такого рішення у Верховній Раді.

В такий спосіб Гриценко пропонує "захищати життя і здоров"я українських громадян, а також військові контингенти України, які дислокуються за кордоном і виконують миротворчі та інші місії". Крім того, у законопроекті зазначено, що українські війська можуть застосовуватися за межами держави для боротьби з піратством та забезпечення безпеки судноплавства, а також – для захисту іншої держави, яка звернулася до України з відповідним проханням.

Гриценко підкреслив, що цей законопроект є вкрай актуальним, адже йдеться про "рішучу протидію піратству, запобігання актів тероризму та недопущення будь-яких провокацій і силових дій щодо українських військовослужбовців, які перебувають за кордоном".

"Такий закон є вимогою часу, він запровадить механізм забезпечення гарантій, що записані у нашій Конституції. Законопроект спрямований на захист інтересів наших громадян. Жодним чином він не спрямований проти Росії, Румунії, Франції чи Америки, інших держав, доки вони не мають проти України ворожих намірів", - пояснив Гриценко.

Пояснюючи ідентичність норм свого законопроекту і відповідного законопроекту президента Росії, який уже схвалений Федеральними Зборами РФ і став законом, Гриценко наголосив:

"Російська держава захищає інтереси росіян, а Українська держава – інтереси українців. Міждержавні відносини України з Росією будуть рівноправними і взаємовигідними. А права і зобов"язання сторін – будуть симетричними".

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Гриценко в законі про оборону взяв приклад з Медведєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути