четвер, 19 листопада 2009 08:36

Перед зустріччю Тимошенко-Путін Ющенко висловив Медведєву газові претензії

Перед зустріччю Тимошенко-Путін Ющенко висловив Медведєву газові претензії

Президент України Віктор Ющенко звернув увагу свого російського колеги президента Дмитра Медведєва на низку, які вимагають невідкладного рішення з метою налагодження взаємовигідної співпраці у газовій сфері.

У листі, який з"явився на сайті Ющенка у ніч на четвер, український президент ще раз нагадав, що українська сторона пунктуально здійснює оплату газу, отриманого споживачам України.

Він підкреслив, що "в період нинішнього опалювального сезону 2009-2010 рр. НАК "Нафтогаз Україна" належним чином забезпечить транзит російського газу європейським споживачам".

За три роки російський газ подорожчав для нас втричі, транзит для Росії - не змінився

Проте, за словами Ющенка, "для української сторони виконання свої зобов"язань є дуже обтяжливим у зв"язку з низкою неринкових принципів, закладених в згаданих контрактах (підписані на початку 2009 року між Україною і РФ)".

"У даному контексті хочу акцентувати Вашу увагу, зокрема, на такі питання. За останні три роки базова ціна російського природного газу для української сторони збільшилася майже в три рази і сьогодні перевищує середньоєвропейську ціну за 1000 кубометрів, а ставка за транзит російського природного газу по території України залишається незмінною і в 2,5 - 3 рази нижча в порівнянні з ціною в інших європейських країнах-транзитерах", - підкреслює Ющенко.

"У контракті купівлі-продажу газу закладено принцип "бери або плати", тоді як контракт про транзит не припускає застосування принципу "транспортуй або плати", - говориться у листі.

"Контракти передбачають можливість застосування до української сторони штрафних санкцій в об"ємах, які можуть перевищувати навіть вартість придбаного газу, тоді як не передбачено практично ніяких санкцій до російської сторони за можливе невиконання своїх зобов"язань", - відзначає український президент.

"Неринкові підходи у визначенні фінансово-економічних параметрів співпраці зумовили дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз Україна" в 2009 році більше 4 млрд доларів США, включаючи недоотримання від 2 до 3 млрд доларів США за послуги з транзиту російського природного газу європейським споживачам", - підкреслив Ющенко.

У зв"язку з існуючими проблемами Ющенко підкреслив, що це свідчить про необхідність невідкладного внесення змін в окремі положення цих документів.

"При збереженні цих контрактів незмінними вже навесні наступного року українська державна компанія не зможе забезпечувати підготовку до наступного опалювального сезону, а у зв"язку з цим формуватимуться потенційні загрози щодо надійності постачань газу до України і його транзиту до інших країн Європи.

Очевидно, що такий розвиток подій є небажаним як для України, так і для Росії і ЄС", - відзначив український президент.

"Для уникнення потенційних проблем в газовій співпраці у форматі "Росія - Україна - ЄС" необхідно якнайшвидше з урахуванням європейської практики, придбаного досвіду і домовленостей, досягнутих під час зустрічей президентів України і Російської Федерації 12 лютого 2008 року і прем"єр-міністрів наших держав, зафіксованих в їх спільному Меморандумі від 2 жовтня 2008 року, разом обробити і на взаємовигідних умовах внести зміни, які дали б можливість ввести єдині базові ринкові принципи формування основних параметрів купівлі-продажу газу і його транзиту", - мовиться в листі.

Ющенко пропонує внести наступні зміни:

1) В контракті купівлі-продажу газу: удосконалити формулу розрахунку ціни газу для України, зокрема, встановити економічно обгрунтовану базову ціну і параметри енергоносіїв заміщення; визначити реальний для України граничний об"єм відбору російського природного газу за принципом "бери або плати" (наприклад до 30 млрд кубометрів в рік), враховуючи технічні можливості ГТС по постачаннях і транзиті протягом року;

2) у контракті про об"єми і умови транзиту природного газу через територію України: удосконалити формулу розрахунку транзитної ставки, зокрема, визначити економічно обгрунтовані базову ставку і інфляційні параметри; встановити мінімум об"ємів транзиту газу з оплатою за принципом "качай або плати" (наприклад, 100 млрд кубометрів в рік);

3) у обох контрактах передбачити симетричні умови відповідальності Сторін за ризики і передбачити симетричні економічно обгрунтовані штрафні санкції до обох Сторін, які б стимулювали без порушень виконувати умови контрактів;

4) доповнити діючі контракти від 19 січня 2009 року додатком про незастосування в 2009 році штрафних санкцій за недобір українською стороною законтрактованих об"ємів російського природного газу.

"З урахуванням вище викладеного, пропоную невідкладно сформувати двосторонню спільну робочу групу, якій доручити якайшвидше обробити і реалізувати вказані пропозиції", - підсумував Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Перед зустріччю Тимошенко-Путін Ющенко висловив Медведєву газові претензії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути