неділя, 27 вересня 2009 17:34

Сьогодні православні святкують Хрестовоздвиження

Сьогодні православні святкують Хрестовоздвиження
Сьогодні православні відзначають Свято Воздвиження Животворящого Хреста Господнього.

Зараз хрест - головний символ християнства. Християнські храми увінчані хрестами, кожен християнин носить на грудях натільний хрестик і осіняє себе хресним знаменням.

Хрестовоздвиження святкують в пам"ять про віднайдення та воздвиження Хреста Христового.

У євангельські часи хресна смерть вважалася ганьбою, і після страти Хрест Господній разом із хрестами двох розбійників, страчених поруч з Христом, був закопаний у землю.

Імператор Адріан, бажаючи стерти всі спогади про Христа, наказав засипати землею Голгофу і Гріб Господній, і на штучному пагорбі поставити капище язичницької богині Венери і статую Юпітера.

Однак, у четвертому столітті, за наказом імператора Костянтина Великого, християнство стало державною релігією Римської імперії.

Бажаючи відшукати Хрест, на якому був розіп"ятий Ісус Христос, Костянтин направив на його пошуки в Єрусалим свою матір - царицю Олену.

У пошуках Животворящого Хреста, Олена розпитувала про місцезнаходження святині християн та юдеїв, але довгий час її пошуки залишалися безуспішними. Нарешті, їй вказали на одного старого єврея на ім"я Іуда, який повідомив, що Хрест закопаний там, де стоїть капище Венери.

Капище зруйнували і, прочитавши молитву, почали копати землю.

Незабаром були виявлені Гріб Господній і неподалік від нього три хрести, дощечка з написом "Ісус Назарянин, Цар Юдейський", зроблена за наказом Пілата, і чотири цвяхи, які прокололи тіло Господа.

До Константинополя свята Олена привезла з собою частину Животворящого Древа і цвяхи. Рівноапостольний імператор Костянтин наказав спорудити в Єрусалимі величний храм на честь Воскресіння Христового, що включав у себе і Гріб Господній, і Голгофу. Храм будувався близько 10 років.

Храм був освячений 13 вересня 335 року. Наступного дня, 14 вересня, встановлено було святкувати Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста.

У свято Хрестовоздвиження в кафедральних соборах правиться чин Воздвиження Хреста: відбувається приблизно те саме, що відбувалося в ті далекі часи поблизу Єрусалиму. Співи на свято Воздвиження Хреста - одні з найкрасивіших і наймелодійніших в церковному співі.

Воздвиження Хреста Господнього - день суворого посту, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.


Зараз ви читаєте новину «Сьогодні православні святкують Хрестовоздвиження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути