неділя, 21 червня 2009 15:53

Через скандал британський спікер вперше за 300 років йде у відставку

Через скандал британський спікер вперше за 300 років йде у відставку
Спікер Палати общин британського парламенту Майкл Мартін офіційно завершує в неділю виконання своїх обов"язків. В понеділок Палата общин повинна буде обрати нового спікера, на крісло якого претендують десять кандидатів від всіх представлених в парламенті політичних партій.

Новому головуючому належить "розбирати" наслідки найбільшого в країні скандалу з компенсаційними виплатами законодавцям, що сколихнув основи британського парламенту і став, зокрема, причиною відставки Мартіна. Тепер він увійшов до історії як перший за більш ніж 300 років спікер Палати общин, який подав у відставку. Останнім до нього це був змушений зробити в 1695 році Джон Тревор, який склав з себе повноваження спікера через звинувачення в отриманні хабара.

Про своє рішення піти у відставку 21 червня 63-річний Мартін оголосив 19 травня. Його звинуватили в протидії заходам з надання відкритості системі депутатських виплат і небажанні реформувати цю систему. Те, що це рішення стало для нього вимушеним, а, можливо, і примусовим, свідчить той факт, що ще за день до цього оголошення Мартін виступив з "надзвичайною заявою" в якій жодним словом не обмовився про намір піти, хоча на той момент 16 парламентаріїв підписали вотум про недовіру до нього, а лідери провідних політичних партій демонстративно дистанціювались від нього.

Навіть прем"єр-міністр Великої Британії Гордон Браун, який раніше неодноразово хвалив Мартіна за хороше виконання обов"язків спікера, утримався від похвальних слів на його адресу. А на питання про те, чи має намір він підтримати спікера в нинішній складній ситуації, прем"єр заявив, що уряд не має жодного відношення до посади голови Палати общин.

В опублікованому в неділю інтерв"ю британській газеті "Обсервер" Мартін, по суті, визнав, що був вимушений скласти з себе повноваження спікера, ставши жертвою "снобів", які акцентували увагу на його "скромному минулому" робочого-ливарника. При цьому він заявив, що, при бажанні, міг би чинити опір і всидіти в кріслі спікера. "Якби я бився, я переміг би", - сказав він. В той же час, Мартін відзначив, що не вважає себе зрадженим. Він також висловив упевненість в тому, що як і раніше користується підтримкою більшості членів Палати общин.

Однією з причин поразки Мартіна місцеві коментатори назвали його небажання давати інтерв"ю, в яких він міг би дати відповідь своїм критикам. Інтерв"ю "Обсервер" стало його першим спілкуванням зі ЗМІ з дня оголошення про свою майбутню відставку, повідомляє Вести.

Зараз ви читаєте новину «Через скандал британський спікер вперше за 300 років йде у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути