Ексклюзиви
середа, 01 квітня 2009 09:03

Медведєв може не дати Україні $5 млрд через ГТС

Автор: Фото з сайту kremlin.ru
  Дмитро Медведєв з Ангелою Меркель перед початком прес-конференції за підсумками російсько-німецьких переговорів
Дмитро Медведєв з Ангелою Меркель перед початком прес-конференції за підсумками російсько-німецьких переговорів

Росія допускає відмову від надання Україні $5 млрд через підписання декларації з модернізації газотранспортної системи між Європейським Союзом і українською стороною.

Про це повідомив Президент Росії Дмитро Медведєв на спільній з канцлером Німеччини прес-конференції в Берліні, яку транслювала телекомпанія "Вести".

"Ви знаєте, ми вже відклали урядові консультації. Українські колеги просять багато про що, грошей просять, наприклад. Але як же можна давати в такій ситуації гроші, коли ми не можемо домовитися за одним із найістотніших питань", - сказав він, підкресливши, що російська сторона може також переглянути інші пропозиції України зі співробітництва.

У свою чергу, Меркель виступила за участь Росії в модернізації ГТС України і зазначила, що проведе для цього додаткові консультації з європейськими чиновниками.

Українські колеги просять багато про що

"Україна є суверенною державою, безумовно. Але мова йде про газотранспортну систему з її вмістом. ГТС обслуговує кілька країн, тому, природно, Росія повинна брати участь у цьому", - сказала вона.

Раніше Росія відклала міжурядові переговори з Україною на невизначений строк.

На прес-конференції за підсумками російсько-німецьких переговорів в Берліні Медведєв закликав не обмежуватися на лондонському саміті "Групи двадцяти" простим ухваленням підсумкової декларації, а почати роботу над формуванням майбутньої світової фінансової системи.

На переговорах з Федеральним канцлером ФРН і зустрічі з німецькими діловими колами обговорювався вплив фінансової кризи на двосторонню співпрацю і сумісні шляхи вирішення пов"язаних з ним проблем.

Як повідомлялося, за підсумками міжнародної конференції в Брюсселі 23 березня була підписана спільна заява Кабінету Міністрів й Єврокомісії, відповідно до якої уряд зобов"язується забезпечити незалежність оператора ГТС України, забезпечити відповідно до міжнародних стандартів прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховищ.

Україна готова залучити Росію до модернізації ГТС.

"Газпром" заявляє, що реалізація декларації України і ЄС з модернізації ГТС може призвести до зміни експортних контрактів і процесу видобутку російського й центральноазіатського газу.

За матеріалами Українські новини, Сайт президента РФ

Зараз ви читаєте новину «Медведєв може не дати Україні $5 млрд через ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути