середа, 25 березня 2009 13:24

Росія хоче збільшити кількість субмарин у Криму

Росія хоче збільшити кількість субмарин у Криму

Росія планує збільшити кількість підводних човнів у складі Чорноморського флоту в Криму.

Про це заявив заступник начальника головного штабу Військово-морського флоту РФ віце-адмірал Олег Бурцев.

"Чорноморському флоту необхідно мати у своєму бойовому складі не менше восьми-десяти підводних човнів. Ті ж турки, а Туреччина - член НАТО, мають у складі своїх ВМС десятки субмарин. А в нас на півдні тільки дві – "Алроса" і ще одна в ремонті, застаріла 641 проекту", - зазначив він.

Саме тому, наголосив військовий, росіяни збираються передати ЧФ підводні човни, "у тому числі новітні типу "Лада".

У той же час, Бурцев поскаржився, що оснащенню ЧФ "заважає позиція України, яка розглядає таку процедуру не як відновлення підводних сил флоту, а як постановку на озброєння нового виду зброї".

"З іншого боку, ці проблеми існують, якщо субмарини базуються в Севастополі. Але немає ніяких проблем з базуванням у Новоросійську, коли там будуть створені для цього умови. А вони створюються в рамках федеральної цільової програми будівництва військово-морської бази в Новоросійську, що розрахована до 2020 року", - наголосив адмірал.

Зараз ВМФ Росії має 60 субмарин різних типів, у тому числі 10 стратегічних атомних підводних човнів і більше 30 багатоцільових атомних човнів.

Нагадаємо, на початку березня спікер Ради Федерації Росії Сергій Миронов заявив, що Чорноморський флот РФ повинен залишитися на території Криму після 2017 року, коли завершиться дія договору про його перебування на українській території.

Разом із тим, зараз у ЧФ РФ виникли проблеми зі сплатою грошей до українського Пенсійного фонду. Через масові звільнення, російський флот заборгував ПФ більше 3 мільйонів гривень.

Крім того, ВМФ РФ закликає обмежити дії субмарин в Світовому океані.

Останні випадки зіткнення в різних районах океану атомних підводних човнів свідчать про необхідність швидкого укладення міжнародної угоди про запобігання інцидентам в підводному просторі, яке передбачало б повідомлення про дії субмарин в Світовому океані, заявив заступник начальника головного штабу ВМФ РФ віце-адмірал Олег Бурцев.

Головним супротивником висновку подібного документа є США, які мають в своєму розпорядженні наймогутніший в світі флот, у тому числі і підводний. "Сполучені Штати не хочуть підписувати угоду, тому що вони припускають певний контроль за діями підводних човнів, які є головною ударною силою США", - заявив заступник начальника головного штабу ВМФ Росії.

За матеріалами РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче збільшити кількість субмарин у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути