Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2024 07:49

Спецтема: Війна Росії проти України

З'ясували, навіщо Путін розпалює в ЄС неоімперіалістичні настрої

З'ясували, навіщо Путін розпалює в ЄС неоімперіалістичні настрої
Росія розпалює неоімперіалістичні настрої в ЄС, щоб нашкодити Україні. Фото: pixabay.com

Аби вбити клин між Україною та її західними партнерами, Кремль використовує націоналістичні настрої в Європі.

З цією ж метою Росія також розпалює неоімперіалістичні настрої в ЄС, йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Правий угорський політик і лідер партії "Наша Батьківщина" Ласло Тороцкоі 27 січня заявив, що Угорщина може претендувати на Закарпатську область України в разі поразки Києва у війні. Водночас румунський правий політик і лідер партії "Союз румунів" Клаудіу Тарзіу 29 січня наголосив, що Румунії необхідно реінтегрувати сусідні з країною території України, де проживало румунське населення, щоб зберегти суверенітет", - сказано в повідомленні.

Російські джерела посилили заяви Тороцкоя та Тарзіу, підкресливши ці ультранаціоналістичні претензії Румунії та Угорщини на українську територію. До повномасштабного вторгнення РФ пропонувала ідею "розподілу" України між Росією та Заходом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не зупиниться, поки його не зупинять - МЗС Литви

Російський диктатор Володимир Путін та інші високопоставлені російські посадовці відновили цей наратив у грудні 2023 року, заявивши, що Україна має історичні "територіальні суперечки" з Польщею, Румунією та Угорщиною.

"Російська ультранаціоналістична концепція "Русского мира", схоже, набула популярності серед націоналістичних європейських фракцій і їхніх власних націоналістичних ідеологій. Росіяни прагнуть використати цю ідеологічну схильність проти України", - зазначають експерти.

Російські чиновники у Москві намагаються створити інформаційні умови для дестабілізації політичної ситуації в Молдові. Метою є запобігання інтеграції Молдови до Європейського Союзу. Росія незабаром може висунути претензії проти Молдови. Ті будуть пов'язані з нібито небажанням Кишинева порозумітися з невизнаним Придністров'ям.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, навіщо Путін розпалює в ЄС неоімперіалістичні настрої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути