вівторок, 30 липня 2013 11:44

Звільнення Тимошенко було б хорошим акордом — Палій

Звільнення Тимошенко було б хорошим акордом — Палій
Олександр Палій. Фото: www.schoollife.org.ua

Заява єврокомісара Штефана Фюле про демонстрацію Україною позитивної тенденції для вступу в ЄС не свідчить про те, що питання екс-прем'єра Юлії Тимошенко знімається.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

"Ситуація із Тимошенко залишається важливим індикатором. Він необхідний, аби довести, що в Україні політичний плюралізм, а не монополізм. Це ж є однієї із головних ознак європейської демократії. Тут треба звернути увагу на останню реакцію влади на існуючі проблеми. Переступили через свою мстивість, образи і випустили Луценка — молодці. Показали, що хочуть вирішити ситуацію у Врадіївці. Розслідування пішло правильним шляхом. Ніяких репресій до законного протесту громадян не було. Це плюс для власного іміджу. Якогось грубого переступання через пристойності, як це було із Тимошенко, зараз не відбувається. Європейці такі речі теж враховують", - наголосив він.

Політолог вважає важливим те, що у Європі побачили: "українська влада може говорити власним голосом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович може на час позбавитися фобії Тимошенко - політолог

"Вона продемонструвала, що здатна не падати на коліна перед Росією після першого ляскоту батога. Хоча вони прийшли до влади стерильними — не розуміли, як буде поводитися Росія, тому віддавали все, що попросять. В процесі отримання інформації та набуття досвіду влада стала більше компетентною. Європа пересвідчилась, що українське керівництво тепер може опиратися Росії. Це інколи буває важко навіть для країн Євросоюзу. Там є уряди, які "танцюють під дудочку" "Газпрому". А Україна показує себе, як держава, що може відстоювати власні інтереси. Для них важливо, щоб Україна, вступаючи до Європейського союзу, не була "Троянським конем", який керується зовні", - зауважив Палій.

За словами експерта, якби Тимошенко звільнили — "це був би хороший акорд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення Європейського суду дозволить Тимошенко балотуватися у президенти

"Тоді 60 відсотків наших зовнішньо-політичних проблем знялося б. Не зважаючи на те, що на Заході всі знають про рівень нашої корупції, виконуючи ці формальні пристойності, Україна б позбавилася ізоляції. Це було б нам на користь. Бо нам потрібен транзит до нормальності. Це та річ, яка дозволить нашій країні міцно стояти на двох ногах", - пояснив він.

Політолог зазначив, що у Януковича поки немає остаточного рішення щодо Тимошенко, бо він зараз оцінює, які має ризики - чи не буде вона віп-агітатором проти нього на Заході у разі від'їзду за кордон на лікування.

Зараз ви читаєте новину «Звільнення Тимошенко було б хорошим акордом — Палій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути