пʼятниця, 05 серпня 2011 18:16

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Зухвалість Тимошенко допекла остаточно - Березовець

Зухвалість Тимошенко допекла остаточно - Березовець

Екс-прем'єра Юлію Тимошенко заарештували за поведінку, яку вона демонструвала в суді, вважає політтехнолог Тарас Березовець.

"Вона неодноразово виявляла неповагу до судді Кіреєва, - пояснив політолог. - Тому спочатку він заборонив пряму трансляцію процесу, кілька разів попереджав підсудну. Врешті її зухвалість допекла людей, які були глядачами цього шоу. Очевидно, що це рішення ухвалювалося з певним розрахунком. Не можна сказати, що влада не усвідомлювала усіх ризиків для себе. З іншого боку, більшість людей відпочиває чи займається власним господарством. Тому сплеску громадських акцій протесту не буде. Це можливо тільки коли загостриться ситуація в економіці або політиці".

На думку Березовця, для опозиції існують два сценарії розвитку ситуації.

"Іншого політика рівня Тимошенко в опозиції нема, - зауважив він. - Це може призвести до розколу в самій "Батьківщині". Там є дві групи впливу: старі політики на чолі з Олександром Турчиновим і крило Наталії Королевської. Останні при опозиційній риториці готові співпрацювати з владою. Лідери інших партій, які готові до об'єднання, не мають достатньої електоральної підтримки. За іншого сценарію "Батьківщина", "Фронт змін" і партія "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка зможуть скоординувати спільні дії і розпочати співпрацю. Але швидше за все опозиція розколюватиметься, а внутрішні чвари посиляться".

Міжнародний резонанс від арешту екс-прем'єрки може бути достатньо сильним і різким, переконаний експерт.

"Уряд США уже попереджав українську владу нещодавньою заявою, що арешт Тимошенко розглядатиметься як політично вмотивований з усіма негативними наслідками. Те саме стосується Євросоюзу. Хоча там зараз літня пауза, тому будуть заяви з боку окремих урядів. Можливий бойкот західних лідерів святкування 20-річчя Незалежності. Переговори України і ЄС щодо зони вільної торгівлі можуть заморозити", - припустив Березовець.

Зараз ви читаєте новину «Зухвалість Тимошенко допекла остаточно - Березовець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути