четвер, 27 грудня 2012 09:21

Зубанов: В "мовному" питанні не треба закликати до компромісу, варто шукати здоровий глузд

Зубанов: В "мовному" питанні не треба закликати до компромісу, варто шукати здоровий глузд
Володимир Зубанов. Фото: glavcom.ua

В "мовному питанні" не треба закликати до компромісів, а просто необхідно шукати здоровий глузд, оскільки українська мова – це не лише надбання нашої держави, але й людства.

Про це Gazeta.ua сказав "регіонал" Володимир Зубанов.

"Всі шукають виходу, як їм здається зі складного питання. Я давно склав для себе думку про те, як це питання повинно вирішуватися. По-перше, в мовному питанні не треба закликати до компромісів. Треба просто шукати здоровий глузд", - наголосив він.

"В нашій державі українську мову мають знати всі. Інша справа, чи користуватися нею в побуті, чи ні, то вже нехай кожна людина сама вирішує. Проте на офіційному рівні, наприклад чиновники та освітяни повинні не лише знати мову, але і вживати її. Якщо ні, то вона не повинна бути чиновником. Просто зробити атестацію, наприклад хтось не може написати диктант – все він повинен бути звільнений, бо є Конституція", - додав Зубанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виступи Кличка в Раді не відрізняються від виступів Азарова – Ляшко про рівень володіння мовою

Окрім того, на його думку, "ті, хто кажуть, що треба вводити другу державну мову, тобто російську вирівнювати в правах із українською, то вони не праві. Ніколи, поки є незалежна Україна, жодна мова не може зрівнятися із державною. Українська завжди буде панівною в державі".

Також він акцентував увагу, що варто "у кожного із Партії регіонів запитати, що вони мають на увазі під дугою державною мовою". "В мовному законопроекті Колесніченка та Ківалова вказана одна державна мова. Там є бачення, як вони хочуть вирішити питання, але немає механізмів, тому в тому вигляді, в якому прийнятий закон, він працювати не буде", - підкреслив політик.

Зокрема, Зубанов нагадав, що в "мовному" питанні "є доручення президента щодо утворення комісії, аби напрацювати пропозиції щодо удосконалення закону. Подивимось, які вона пропозиції висуне".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таран: Розподіл комітетів – не ідеальний, але міг бути гірший

"Дуже важко "Свободі" себе опанувати. Коли ми кажемо, що ми не хочемо українську знати, тоді вибачте. Українська мова – це не лише надбання нашої держави, але й людства. І хто тоді буде зберігати мову та культуру крім нас? Ніхто! Чому ми хочемо виглядати варварами в світі та знищувати найцінніше. Тут у нас аргументів немає", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Зубанов: В "мовному" питанні не треба закликати до компромісу, варто шукати здоровий глузд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути