четвер, 10 жовтня 2013 15:15

"Згинь, сатано, ти комуністка!" - у Черкасах мітингували за Митний союз
12

Фото: Фото: Ірина ПАТЛАТЮК

"По телевізору чула, що Європейський союз— хуже. А чого, не можу сказать, забула", - каже черкащанка 71-річна Віра Афоніна. Кутається в буру хустку, щоб сховатися від вітру.    10 жовтня вранці прийшла на мітинг до комуністів у Черкасах. На Соборній площі ті зібрали мітинг на підтримку референдуму щодо вступу України у Митний союз.

Вистановлюють червоний намет із комуністичним прапором та дві колонки. Звідти чути радянські пісні Роздають звернення лідера Компартії Петра Симоненка до українців та партійні агітки. Поруч — газель із гаслом "Вернем страну народу". На площу починають сходитись пенсіонери. Понад сотня приїжджають безкоштовним тролейбусом, сідають на лавки, розмовляють.  Їхні прізвища записують в блокнот.

"Вимагаємо справедливості. Не для оцих самих, - 80-річна Валентина Шибій у сірому береті махає рукою в бік оливкового "Лексусу", припаркованого під будівлею облради, - для нас, для простих людей. Це ж не секрет, що депутат по 15 тисяч отримує, а трудова людина — 800 рублів. Коли я керівником працювала, я менше, ніж робочі отримувала. От подивіться на Білорусь, там же одні ліса і болота. А люди мають безкоштовну освіту і медицину. За Сталіним вся країна плакала, як хто в нас помре, люди і сльозинки не видавлять". На іншому кінці площі збираються постраждалі від кредитних спілок. До комуністів не йдуть.

"Ми не комуністи, нам не до мітингу, - каже жінока років 60-ти, одягнена потерте сіре пальто та в'язану шапку. - Йдіть до них, вони вам розкажуть, бо тільки це вміють".

"Так як ви не комуністи, чого ж прийшли сюди? - кидається до неї чоловік років 70-ти. Має сиву бороду. На голові новий чорний берет. - Згинь, сатано, ти комуністка. Во ім'я отця і сина, згинь!"
Накульгуючи, біжить до намету комуністів.

"Згиньте всі! Царство вам небесне! Проклинаю вас! - кричить всім, хто бере агітки у наметі. - Ви все, що мали розвалили, ми живемо так зараз через вас. Бутьте прокляті!". Жіночки сваряться з ним, але він ні кого не реагує.

"Хворий, за такими дурдом плаче", - каже одна. Дід іде геть.

"У цій країні не можна нікому нічого довести, - перебиває Анна Сидоренко, 61 рік. Сидить на лавці у пальто, сірому капелюсі, на руці носить зеленого персня.- Як всю інформацію на комп'ютери переводили, мій город у Свидівку зменшили на три сотки. Де ж та справедливість? У селі немає, в Києві немає. Таку власть постріляти треба! Тільки зброю ніхто не дає."
До жінок підходить 72-річний Юрій Рукін. З кишені коричневих штанів витягає м'ятий шмат паперу, повторює з нього промову. Коли виразно вимовляє "Товарищі!", видно золоті зуби.

"Не знаю щоб з Мельника залишилось, аби він у радянські часи безкарно кордони переходив. А в нас він госпожа і пан, чкурнув до доньки у Лос-Анджелес, як так і треба.

65-річний Леонід Парабін та 84-річний Іван Губський голосно обговорюють переваги Митного союзу.

"До Європи хочуть люди із Західної України, бо мають там економічні інтереси, - викрикує Леонід. Він у картузі та старому пальто. - Ви бачили, щоб олігарх серед бомжів собі подругу шукав? Так і бідна Україна буде, на задвірках багатого Європейського союзу. Нас спіткає доля Румунії та Болгарії. Маємо йти до Росії, бо бідний багатому не брат".

74-річна Лідія Іванова із яскраво-червоними губами у каракулевій шапці смикає чоловіка за руку та щось тихо каже на вухо.

"Вобщє-то треба людей спитати, а потім вже вступати. Але зараз вже пізно, мільйони витратили на рекламу Європейського союзу, до Росії вже ніхто не піде. Не пишіть, що тут одні старики зібрались. Молоді на роботі, а так би прийшли".

За годину натовп починає розходитись. Залишають намет для збору підписів на проведення референдуму. Кажуть, що збиратимуть підписи на вулицях та робитимуть поквартирний обхід.

Зараз ви читаєте новину «"Згинь, сатано, ти комуністка!" - у Черкасах мітингували за Митний союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути