четвер, 11 серпня 2022 15:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський відповів на ядерний шантаж Кремля

Зеленський відповів на ядерний шантаж Кремля
Російські терористи можуть спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, сказав президент Володимир Зеленський. Фото: Енергоатом

Росія стала державою-терористом, тримає в заручниках Запорізьку атомну електростанцію, шантажує всіх імовірною катастрофою.

У відповідь потрібні жорсткі санкції проти Росатому. Про це заявив президент Володимир Зеленський на донорській конференції союзників України з країн Північної Європи.

"У відповідь на ядерний шантаж потрібні жорсткі санкції проти Росатому й усієї російської атомної галузі, а не домовленості з ними", – сказав Зеленський.

Запорізька АЕС – найбільша на континенті. Третя за розмірами у світі. Шість енергоблоків, нагадав президент.

"Росія перетворила атомну станцію на поле бою. Коли окупанти прийшли на Запорізьку АЕС, їхні танки її обстріляли прямим наведенням", – сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позивний "122", "Звезда 109", "Шейх" і "Кулон": знайшли російських терористів, які захоплювали Запорізьку АЕС

У серпні російські терористи пошкодили лінії зв'язку станції з енергосистемою України, а також датчики радіаційного моніторингу, азотно-кисневу станцію, трубопроводи для водню й відповідну інфраструктуру, розповів Зеленський.

"Вже тоді Європа опинилася за кілька кроків від ядерної катастрофи. І зараз ми всі в цій складній ситуації. Траєкторія крилатих ракет, якими Росія обстрілює Україну, невипадково пролягає над українськими АЕС. Усе це – прояви російського ядерного тероризму", – заявив він.

Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції. І за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічніше за Чорнобиль, сказав Зеленський.

5 серпня російські терористи влучили у високовольтну лінію зв'язку трансформатора Запорізької АЕС.

Потім росіяни вдруге обстріляли станцію. Зафіксували три прильоти безпосередньо на майданчик станції. Один з прильотів був біля енергоблока, де встановлений ядерний реактор.

Окупанти почали перепід'єднувати АЕС до Криму.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський відповів на ядерний шантаж Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути