четвер, 26 травня 2022 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Позивний "122", "Звезда 109", "Шейх" і "Кулон": знайшли російських терористів, які захоплювали Запорізьку АЕС
10

Журналісти встановили, хто з російських військових керував операцією із захоплення Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомляють "Схеми".

 

Про рух колони російських військ до АЕС міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив 3 березня.

Армія РФ захопила станцію. Там продовжує працювати український персонал, але, за словами в.о. голови Енергоатому Петра Котіна - під дулами автоматів загарбників.

Серед тих, хто наказував обстрілювати Енергодар і безпосередньо командував силовим захопленням АЕС - були четверо російських командирів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для майбутніх трибуналів: російських воєнних злочинців вирахували за телефонами

За даними СБУ, вони скомандували підлеглим солдатам відкрити вогонь по місту та атомній електростанції.

Також безпосередньо брали участь у силовому захопленні споруд і об'єктів атомного підприємства та інфраструктури міста, використовуючи важку броньовану техніку.

Через це були не лише зруйновані важливі мережі і комунікації (за попередніми оцінками, нанесено збитків на понад 18 млрд грн), але й також постраждали люди. Загинули троє осіб, ще один чоловік отримав поранення.

Російським офіцерам заочно повідомили про підозру за кримінальними статтями - вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою і порушення законів та звичаїв війни.

Керував силовими діями російських військових із захоплення ядерного об'єкта генерал-майор Олексій Домбровський.

Журналістам вдалось встановити тих чотирьох командирів, які, за версією слідства, діяли за вказівкою Домбровського. Всі вони працюють на федеральну службу військ національної гвардії РФ. Це - Росгвардія.

Зокрема, це три полковники Олексій Решетнєв, Сергій Довгань і Юрій Лукачов, а також майор Мурадхан Ахмедханов.

Раніше вони займалися охороною об'єктів підприємств держкорпорації "Росатом" і держпідприємств, які працюють на обороно-промисловий комплекс Росії. Також брали участь у військових операціях російської армії як на території РФ, так і за кордоном.

Олексій Решетнєв

45-річний полковник має позивний "122". Він - командир полку з охорони важливих державних об'єктів Приволзького округу федеральної служби військ Росгвардії.

 

У російських ЗМІ за 2021 рік Решетнєв згадується як командир військової частини 3424, що дислокується у Нижегородській області. Ця частина охороняла Федеральне казенне підприємство "Завод імені Я.М. Свердлова", яке спеціалізується на виробництві вибухівки.

 

На сайті самого заводу йдеться, що це "найбільше підприємство у боєприпасній галузі, що володіє унікальними потужностями та технологіями як з випуску основних видів вибухових речовин та сумішевих складів на їх основі, так і за постачанням боєприпасів для всіх родів військ Міністерства оборони РФ".

Сергій Довгань

50-річний полковник Сергій Довгань має позивний "Звезда 09". Він - командир військової частини 3377 та обіймає посаду начальника відділу організації охорони важливих державних об'єктів Сибірського округу федеральної служби військ Росгвардії.

 

Військова частина, якою керує Довгань, охороняє "Гірничо-хімічний комбінат" держкорпорації "Росатом" у Красноярському краї.

За це до ювілею його військова частина отримала у подарунок нову автомобільну стоянку.

 

Юрій Лукачов

47-річний полковник Юрій Лукачов має позивний "Кулон". Він командир військової частини 3642 відомої, як 22-а окрема ордена Жукова бригада оперативного призначення військ Росгвардії або Калачівська оперативна бригада (Кобра). Ця військова частина дислокується у Волгоградській області.

 

На російському сайті "Армия сегодня" мовиться, що військова частина, командиром якої є полковник Лукачов, брала активну участь у "вирішенні карабахського конфлікту, у гарячих точках у Вірменії, Північній Осетії, Кабардино-Балкарії, Дагестані, Інгушетії у першій та другій чеченських війнах".

 

Мурадхан Ахмедханов

Четвертий командир, причетний до силового захоплення Запорізької атомної електростанції - 34-річний майор Мурадхан Ахмедханов з позивним "Шейх". Він командир окремого батальйону управління федеральної служби військ Росгвардії в республіці Дагестан.

 

Майор Ахмедханов командує військовою частиною 6913 з місцем дислокації у Дагестані.

 

Раніше відповідав за охорону Ленінградської АЕС.

 

У публікаціях щодо його служби відзначається, що "офіцер-дагестанець удостоївся понад декілька десятків заохочень від командирів та начальників різних ступенів".

Всі четверо командирів, причетних до силового захоплення Запорізької АЕС, за даними джерел "Схем" у правоохоронних органах, перебувають на території Запорізької області. Лукачов - у Мелітополі, інші троє - Ахмедханов, Довгань і Решетнєв - в Енергодарі, на атомній електростанції.

Що відбувається на АЕС?

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов розповів, що зараз на електростанції працюють близько 11 тис. співробітників, зарплату вони отримують у гривнях. Водночас озброєні російські військові перебувають на території АЕС і чинять тиск на її робітників.

Минулого тижня до тимчасово захопленого росіянами Мелітополя в Запорізькій області приїжджав віцепрем'єр країни-агресорки РФ Марат Хуснуллін. Його приймав колаборант, колишній "регіонал" Євген Балицький. Хуснуллін заявив, що Росія "готова продавати" Україні електроенергію, яку виробляє захоплена окупантами атомна електростанція.

Окупанти захопили Енергодар, біля якого розташована Запорізька АЕС, 4 березня.

Російському генерал-майору Домбровському, який дав злочинний наказ і безпосередньо брав участь у силовому захоплені АЕС, повідомили про підозру.

Зараз ви читаєте новину «Позивний "122", "Звезда 109", "Шейх" і "Кулон": знайшли російських терористів, які захоплювали Запорізьку АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути