середа, 25 травня 2022 22:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Для майбутніх трибуналів: російських воєнних злочинців вирахували за телефонами
11

Російські військові під час окупації Київщини зі своїх російських мобільних номерів телефонували друзям і родичам.

Про це повідомили журналісти "Слідство.Інфо".

 

Надійшли додаткові докази перебування конкретних окупантів у конкретних населених пунктах. Насамперед військовослужбовців 64-ї бригади з Хабаровська, а також 37-ї та 5-ї бригад з Бурятії.

Журналісти встановили кілька десятків російських військових з точними днями й місцями перебування на Київщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наказував убивати мешканців на Київщині: російському лейтенанту оголосили підозру

64-та мотострілецька бригада з Хабаровського краю відзначилася особливими звірствами в Бучі: російські окупанти закатували й розстріляли сотні мирних українців. Цю бригаду після виходу з Київської області нагородив Володимир Путін.

Військовослужбовці цієї бригади впродовж березня перебували в населених пунктах: Макарів, Наливайківка, Червона Слобода, Колонщина, Бородянка, Шпитьки й Личанка.

 

Наприклад, уродженець Томської області 27-річний Максим Дєєв. 3 березня його номер телефону був активний у селищі Макарів.

 

Ще один окупант із 64-ї бригади - єфрейтор 31-річний Алєксєй Корсунцев - 15 березня, імовірно, телефонував із села Колонщина Бучанського району.

 

Ще один підрозділ окупантів, який причетний до геноциду й убивств мирних жителів на Київщині, - 37-а мотострілецька бригада із міста Кяхта в Бурятії.

Журналісти встановили щонайменше 14 військовослужбовців цієї бригади, номери яких "зловили" базові станції на Київщині й Житомирщині (там теж було окуповано кілька сіл на початку повномасштабного вторгнення).

Ці дані дозволяють стверджувати, що згаданий підрозділ вчиняв воєнні злочини у населених пунктах: Іванків, Бородянка, Лишня, Червона Слобода, Личанка, Шпитьки, Северинівка. А також у селі Високе на Житомирщині.

 

У селі Северинівка Бучанського району 3 березня "засвітився" телефон мешканця Бурятії 39-річного Сергія Усольцева.

 

Сторінка Усольцева в мережі "Вконтакте" багато років не оновлювалася. Але буквально днями там з'явилося кілька нових фото. 13 травня Усольцев опублікував світлину в піжамі збройних сил РФ і з помітними ранами на обличчі. Схоже, що Усольцев був поранений під час вторгнення в Україну і зараз перебуває в госпіталі, регулярно викладаючи нові фото.

 

Ще один окупант із 37-ї бригади - рядовий 22-річний Булат Дирбєєв. 8 березня його номер телефону зафіксувала базова станція в селі Личанка в Бучанському районі.

 

Сержант 30-річний Володимир Нечаєв станом на 25 березня, імовірно, перебував у селі Червона Слобода. Саме там базова станція зафіксувала його російський номер телефону, з якого здійснювалися дзвінки, напевне, "на родіну".

 

І ще одна важлива знахідка, завдяки телефонним спискам, які отримали журналісти.

Російські медіа неодноразово повідомляли про вбитих в Україні росіян із 5-ї танкової бригади з міста Улан-Уде в Бурятії. Але досі не було чіткого розуміння, де саме вони були.

Зі списків журналістам вдалося встановити телефонні номери щонайменше 14 військових 5-ї танкової бригади, які були активні на Київщині й Житомирщині. Ідеться про населені пункти: Лютіж, Білогородка, Личанка, а також село Високе на Житомирщині.

 

Наприклад, російський телефонний номер сержанта 28-річного Мітапа Бадмаєва 6 березня фіксувався у селі Личанка Бучанського району. У цьому ж селі на початку березня користувався своїм мобільним ще один окупант з 5-ї бригади - молодший сержант 29-річний Арсалан Хобраков.

 

Журналісти зателефонували за номером, який міг використовувати Хобраков. Чоловік, вислухавши запитання про перебування на Київщині в березні, спершу кинув слухавку. Перетелефонувавши, зазначив, що цим номером користується віднедавна й хто такий Арсалан Хобраков - не знає.

Також журналісти намагалися зв'язатися з іншими фігурантами цього розслідування. Але дістати більше коментарів не вдалося.

Правоохоронці розкрили вбивство сім'ї Ольги Сухенко - старости села Мотижин Бучанського району на Київщині - встановили п'ятьох військовослужбовців збройних сил Російської Федерації і трьох найманців ПВК "Вагнер".

23 травня суд засудив до довічного ув'язнення російського військового - командира відділення 4-ї танкової Кантемирівської дивізії з Московської області сержанта Вадима Шишимаріна, який убив цивільного.

Зараз ви читаєте новину «Для майбутніх трибуналів: російських воєнних злочинців вирахували за телефонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути