пʼятниця, 16 липня 2021 22:25

Зеленський затвердив податкову амністію

Зеленський затвердив податкову амністію
Глава держави підписав закони №1539-9 і №1542-9. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закони №1539-9 і №1542-9, які вводять податкову амністію для громадян України.

Перший закон дозволяє добровільно задекларувати свої активи, а другий - звільняє від відповідальності, повідомляє прес-служба глави держави.

Українці зможуть добровільно задекларувати свої активи в період із 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Громадяни зможуть подати одноразову декларацію з активами, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова амністія демотивує платити податки - експерт

У декларації можна вказати валютні цінності, крім готівки, цінні папери, рухоме і нерухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва, частки в майні юридичних осіб в Україні та за кордоном. Інформацію про джерела походження задекларованих активів вказувати не треба.

Із задекларованих активів громадянам доведеться сплатити збір:

- 5% з валютних цінностей на рахунках у банках в Україні й інших активів в Україні;
- 9% з валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах та інших активів за кордоном;
- 2,5% від номінальної вартості державних облігацій України, придбаних з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Другий закон дозволяє громадянам уникнути відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. Уникнути відповідальності зможуть громадяни, які вкажуть активи в декларації та оплатять збір.

Верховна Рада 15 червня підтримала закон президента Володимира Зеленського про податкову амністію капіталів для громадян. Закон дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити справжні статки та доходи. При цьому уникнути покарання. Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

Не треба декларувати квартиру, яка не перевищує 120 квадратів, будинок – до 240 квадратів і землю – не більше 100 гектарів для фізичних осіб. Не декларуватиметься нежитлове приміщення до 60 квадратних метрів. Не треба декларувати автомобіль, якщо обсяг двигуна менше за 3 тисячі кубічних сантиметрів. Не декларувати дозволятиметься один транспортний засіб вартістю до 2,25 мільйона грн (якщо це не яхта, літак, гелікоптер чи автобус). Не братимуться до уваги інші активи, вартість яких не перевищує 400 тисяч грн. Готівку декларувати не можна.

Якщо не легалізувати активи, то за несплату податків загрожує штраф до 425 тисяч грн, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років і конфіскація майна.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський затвердив податкову амністію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути