пʼятниця, 26 серпня 2022 22:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський – українським атомникам: "Ви круті"

Зеленський – українським атомникам: "Ви круті"
Російські окупанти мають вийти зі станції, сказав президент України Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається дуже ризикованою, небезпечною.

Будь-яке повторення вчорашніх подій, відключення станції від мережі, будь-які діїі Росії, які можуть спровокувати відключення реакторів, знову поставлять станцію за крок до катастрофи. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні в п'ятницю, 26 серпня, повідомляє Gazeta.ua.

"Тому так важливо, щоб місія МАГАТЕ прибула на станцію якнайшвидше, допомогла тримати АЕС під українським контролем у постійному режимі", – заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місія МАГАТЕ й Запорізька АЕС: The Wall Street Journal розповів подробиці

Тому важливо, щоб російські окупанти вийшли зі станції і сусідніх районів. І щоб зникла загроза обстрілів самої станції чи ліній електропередач з неї, сказав президент.

"Хочу подякувати всім, хто мобілізує реакцію світу на російський радіаційний шантаж, усім нашим атомникам. Ви – молодці, ви – круті, ви – міцні. Чия професійність рятує Україну і Європу, коли долають наслідки російського терору на станції", – сказав президент.

Сьогодні увечері на ЗАЕС до мережі підключили перший і другий енергоблоки. Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає, повідомив увечері Енергоатом.

Вчора станція вперше в історії повністю від'єдналась від енергомережі. Це сталося в результаті пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС. На околиці Енергодара, де розташована станція, російські окупанти підпалили ліс.

25 серпня Зеленський обговорив з президентом США Джозефом Байденом повернення АЕС під контроль України й забезпечення доступу до неї МАГАТЕ.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський – українським атомникам: "Ви круті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути