четвер, 01 липня 2021 10:20

Зеленський сказав про історичний вибір України й "нав'язливі ідеї" росіян

Зеленський сказав про історичний вибір України й "нав'язливі ідеї" росіян
Зеленський сказав про національні інтереси і безпеку. Фото: president.gov.ua

Інтеграція України в ЄС і НАТО є історичним вибором. Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Україна, як і будь-яка суверенна держава, самостійно обирає, як забезпечувати реалізацію власних національних інтересів. Особливо з точки зору безпеки. Це беззаперечно", - сказав глава держави.

Коментуючи слова президента країни-агресора РФ Путіна про "освоєння України іноземними контингентами", Зеленський назвав їх "нав'язливою ідеєю".

"Немає сумніву в тому, що тема нашої активної ціннісної інтеграції в європейську та євроатлантичну спільноти сильно хвилює росіян. Це схоже на якусь нав'язливу ідею.

Але об'єктивно всі формати навчань, які відбуваються за участі наших партнерів, опрацьовані давно. Наприклад, навчання "Сі Бриз" проводяться ще з 1997 року. Хіба можна щодо цього використовувати термін "військове освоєння"? Це дивно", - сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відповів на путінську маячню про "один народ"

"Повторю головне: суб'єктність держави, а Україна є суб'єктом глобальної політики, визначається чітким розумінням власних інтересів і потреб, активною позицією з обстоювання цих інтересів", - зауважив Зеленський.

Відповідаючи на запитання, чому тема НАТО спричиняє різку реакцію РФ, Зеленський сказав: "Це як постійно говорити про застарілий страх із дитинства, що хтось страшний вийде вночі із шафи й налякає. Але в шафі нікого нема. Це просто шафа".

Також Зеленський прокоментував слова Путіна про "зовнішнє управління" Україною з боку США.

"Тези про "зовнішнє управління" - суто пропагандистська мантра для внутрішнього споживача в Росії. Тому що в реальному світі всі питання щодо України розв'язуються винятково в Україні й українською державою, а не в будь-який сусідній країні й не "тіньовими посередниками", які зараз перебувають під домашнім арештом або в розшуку", - сказав Зеленський.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції.

Торік Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО. Це передбачає ширший обмін інформацією.

Цьогоріч українські військові звання переведені на коди військових рангів НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський сказав про історичний вибір України й "нав'язливі ідеї" росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути