четвер, 22 вересня 2022 01:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський розповів про подробиці обміну та гарантії Ердогана
Оновлено

Зеленський розповів про подробиці обміну та гарантії Ердогана
За п'ятьох бойових командирів довелося поборотися найбільше і найдовше.

Президент Володимир Зеленський повідомив про масштабний обмін полоненими, який відбувся напередодні.

Йшлося, зокрема, про повернення додому українських військових. Про це йшлося у вечірньому виступі президента.

"Ми повертаємо додому наших людей. Щойно завершився обмін. Сьогодні в нас 215 хороших новин. 215! Це однозначно перемога для нашої держави, для всього нашого суспільства. А головне — для 215 родин, які зможуть побачити своїх близьких у безпеці. Герой України Євгеній Бова. Герой України Лев Пашко. Герой України Денис Прокопенко. Загалом 108 бійців "Азова", загалом 188 героїв "Азовсталі" та Маріуполя. Восьмеро — поранені під час російського теракту в Оленівці", - сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З полону звільнили "Пташку" і голову патрульної поліції Маріуполя

Зеленський заявив, що ця операція з обміну готувалася довго. І в обміні є кілька складових.

"Перша: ми и обміняли одного фаната Росії на 200 воїнів...Віддати Медведчука за справжніх воїнів - не шкода. Він пройшов усі слідчі дії, передбачені законодавством. Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди у рамках кримінальних проваджень", - сказав Зеленський.

Другою складовою Зеленський назвав повернення з полону п'ятьох бойових командирів, за "яких довелося поборотися найбільше і найдовше". Це Сергій Волинський, Святослав Паламар, Денис Прокопенко, Олег Хоменко, Денис Шлег.

"Їм загрожувала - найжорстокіше. П'ять супергероїв. В обмін на них ми віддали 55 тих, хто не заслуговує ані жалю, ані співчуття", - наголосив президент.

Він підтвердив, що до кінця війни вони залишаються у Туреччині.

"Україна домовилася з Туреччиною. Я говорив про це з президентом Ердоганом, що п'ятеро наших командирів, перебуватимуть у повній безпеці, у комфортних умовах, і під особистою протекцією президента Туреччини до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам з ними бачитися", - повідомив Зеленський.

21 вересня Україна та Росія провели черговий обмін полоненими. Українська сторона повернула з полону захисників Маріуполя, зокрема, бійців "Азова". Обмін відбувся у Чернігівській області.

З 1 березня по 20 травня українські захисники в надважких умовах тримали оборону Азовсталі, що піддавався постійним атакам з боку російських військ. Запаси їжі, води, медикаментів і боєприпасів у бійців закінчувалися. Кількість важкопоранених і загиблих постійно зростала.

20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що вище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони Маріуполя. Вони стали військовополоненими. Тривалий час доля бійців була невідомою.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів про подробиці обміну та гарантії Ердогана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути