пʼятниця, 16 квітня 2021 12:55

Зеленський розповів про підкилимні ігри між Порошенком та КСУ

Зеленський розповів про підкилимні ігри між Порошенком та КСУ
Конституційним Судом досі керували фінансові групи, каже Зеленський і обіцяє це змінити. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський дорікнув попереднику Петру Порошенку за те, що надав завеликі повноваження Конституційному суду й унеможливив звільнення суддів.

КСУ ледь не зірвав реформи в Україні, адже певні фінансові групи впливали на суд, зокрема через народних депутатів, нагадав Зеленський в інтерв'ю французькому виданню Le Figaro, текст якого опублікували на сайті ОПУ.

"Вважаю, що вони втрачають впливовість. І КСУ – це такий стратегічний шлях. Деякі судді сильно вдарили по антикорупційній інфраструктурі. Ми все це швидко заблокували потужним кроком. Сьогодні голова КСУ не може бути на засіданнях, він не допущений. Уже двоє суддів КСУ також не допущені", – сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Олігархи можуть спотворити будь‑яке голосування"

Водночас він підкреслив французькому виданню, що саме через Порошенка так складно реформувати КСУ.

"Він змінив закон про КСУ так, щоб не можна було з ними нічого зробити. Вони дали їм надто великі повноваження та унеможливили їхнє звільнення. Тобто це зроблено спеціально, щоб контролювати КСУ. Але ця людина вже в минулому. Ми все змінимо", – пообіцяв Зеленський.

Рішення Зеленського скасувати указ про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ незаконне. На їхнє місце глава держави хоче призначити лояльних до себе суддів. Вирішити кризу можуть у КСУ й без втручання Зеленського, якщо усунуть із посади Тупицького, розповів Gazeta.ua адвокаційний менеджер фундації DEJURE.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів про підкилимні ігри між Порошенком та КСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути