Ексклюзиви
середа, 31 березня 2021 20:55

Абсурд – експерт оцінив рішення Зеленського щодо Конституційного суду

Абсурд – експерт оцінив рішення Зеленського щодо Конституційного суду
Зеленський скасував укази Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями Конституційного суду. Фото: president.gov.ua

Рішення президента Володимира Зеленського про скасування указу про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду є незаконним. На їх місце глава держави хоче призначити лояльних до себе суддів. Вирішити кризу можуть і в КСУ без втручання Зеленського, якщо усунуть з посади голови Тупицького, розповідає Gazeta.ua Степан Берко, адвокаційний менеджер фундації DEJURE.

"Рішення Зеленського абсолютно незаконне. Уявіть: вас беруть на роботу, а через 3 роки скасували своє рішення. Це повний абсурд. Президент це робить свідомо з однією метою – щоб замість Тупицького і Касмініна у незаконний спосіб призначити лояльних до себе суддів Конституційного суду. Невідомо, в який спосіб буде це робити. Не факт, що призначить когось кращого", - каже юрист.

Конституційний суд – єдиний орган в країні, який може стримати від свавілля президента і парламент.

"На перший погляд для пересічного громадянина це рішення наслідків не матиме. Але непрямі наслідки є і дуже серйозні. Конституційний суд – це саме той орган, який ухвалює остаточні рішення про закони: чи є вони конституційними. Він може скасувати будь-який закон в Україні і реформи останніх років - від електронного декларування до земельної. Якщо парламент ухвалює свавільний закон або президент якесь рішення, тільки КСУ може їх стримати. Якщо він повністю залежний від президента, то це призводить до тоталітаризму й узурпації влади. Тоді для людей будуть наслідки, починаючи від свавільних дій правоохоронних органів", - пояснює Берко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тупицького забрали держохорону. Дали іншу

В Україні треба запровадити прозору і якісну процедуру добору суддів Конституційного суду, тоді подібні кризи не траплятимуться, вважає експерт.

"Якщо зараз призначають в КС суддів лояльних до президента і політиків, то на кого б не поміняли Тупицького, позитивної зміни не буде. Венеційська комісія дала дуже хороші рекомендації щодо того, якою має бути процедура, кого туди потрібно залучити. Було б добре залучити відомих суддів у відставці, наприклад, із Європейського суду з прав людини. Тоді б довіра суспільства до Конституційного суду зросла. Якби за новою процедурою призначалися судді, то через 20 років ми б мали зовсім інший орган. На жаль, Зеленському це не цікаво. У парламенті призначили одного суддю без перевірки на доброчесність. Ухвалив неконституційне рішення, щоб ще двох призначити – лояльних йому", - розповідає юрист.

Якби Конституційний суд набрався сміливості і розглянув на своєму засіданні всі закиди до Тупицького і, можливо, усунув його з посади сам, кризу здолати було б простіше, вважає Берко.

Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази ексглави держави Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду. У грудні торік Зеленський відсторонив на два місяці Тупицького з посади судді КСУ. У лютому продовжив свій указ ще на місяць. Тупицький оскаржує президентський указ. У Конституційному суді тоді заявили, що Зеленський вийшов за межі своїх повноважень і порушив Конституцію.

Тупицький працює в КС з травня 2013 року. У вересні 2019-го його обрали головою.

Зараз ви читаєте новину «Абсурд – експерт оцінив рішення Зеленського щодо Конституційного суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути