Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 20:23

Зеленський прагне розсварити Кличка з Порошенком - експерт

Зеленський прагне розсварити Кличка з Порошенком - експерт
Віктор Небоженко: "Офіс президента хоче контролювати Київ та його фінансові потоки і позбавити Порошенка серйозного союзника". Фото: Радіо Свобода

Протистояння президента Володимира Зеленського і столичного мера Віталія Кличка має глибоке коріння. В його основі — бажання Зеленського порушити союз Кличка з п'ятим президентом Петром Порошенком і послабити опозицію. Також Офіс президента прагне поставити на чолі Києві свою людину, щоб встановити контроль над фінансовими потоками столиці. Своїми міркуваннями з Gazeta.ua поділився політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Майже одразу після обрання новий президент намагався посунути київського мера з його посади. Як виникло це протистояння?

Кілька років тому у Відні зібралися Кличко, Порошенко, Льовочкін та Фірташ і почали боротьбу за владу — кожен за свого прем'єра, за свого мера Києва та за свого президента. Тож те, що відбувається зараз — це не просто конфлікт корупціонерів, що оточують Кличка, і "чесного президента". Це перш за все бажання президента розколоти цю групу, і, можливо, розсварити Порошенка з Кличком. Але Кличко не здаватиметься. Власне, це не перше подібне протистояння. За Омельченка і Черновецького також був конфлікт між столичною владою та Адміністрацією президента. Певною мірою він триває і донині.

Головне політичне завдання голови ОП Андрія Єрмака і Зеленського — розірвати зв'язок між мером і лідером опозиції. Бо у Порошенка дуже гарні електоральні перспективи саме у Києві

Кличко боїться, що Офіс президента призначить нового керівника Київської міської державної адміністрації. Для нього це дуже небезпечно. Можливо, саме з цим пов'язаний сьогоднішній інцидент, коли до квартири Кличка вранці прийшли правоохоронці нібито з обшуком. Але я гадаю, що Кличко і Зеленський не будуть серйозно сваритися. Президент прагне об'єднати сили проти опозиції, а для цього Кличко має відійти від Порошенка. Це головне політичне завдання голови ОП Андрія Єрмака і Зеленського — розірвати зв'язок між мером і лідером опозиції. Бо у Порошенка дуже гарні електоральні перспективи саме у Києві.

Є і чисто лобістські мотиви. Адміністрація КМДА — одна з найкорумпованіших в Україні

Чим це протистояння може закінчитись для Кличка?

Це такий собі обмін ударами. Не думаю, що будуть якісь серйозні наслідки для чинного мера, такі як домашні арешти чи судові переслідування. Кличку важко, бо він слабкий як менеджер. Він багато зробив для престижу України, зокрема своїми досягненнями у спорті, але бути мером — не його. Однак при цьому він амбітна людина. Офіс президента хоче, по-перше, контролювати Київ та його фінансові потоки і, по-друге, позбавити Порошенка серйозного союзника. Якщо ці завдання будуть виконані — ми побачимо миттєве покращення відносин Зеленського з Кличком. Можливо, чинний мер навіть збереже свою посаду.

Є і чисто лобістські мотиви. Адміністрація КМДА — одна з найкорумпованіших в Україні. Тому вона дуже важлива для людей, що заробляють на корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я вам не Черновецький" - Кличко звернувся до "послідовників Януковича"

Потрібен менеджер з досвідом, а не просто людина, яка хоче, щоб їй щовечора приносили гроші, а вона потім відносила їх до Офісу президента

Які шанси в Зеленського посунути Кличка і поставити свою людину?

Поки що дуже слабкі. Наразі в оточенні Зеленського просто немає яскраво виражених адміністраторів. Тут потрібен саме управлінець, а не демагог, не друг сім'ї чи артист "95-го кварталу". Потрібні сильні особистості. В команді президента немає політика, що може швидко впоратися з київськими проблемами. Призначення на посаду міського голови Тищенка чи когось подібного нічого не дасть. Київ — це величезний живий корупційний механізм, і ним треба вміти керувати. Тут потрібен менеджер з досвідом, а не просто людина, яка хоче, щоб їй щовечора приносили гроші, а вона потім відносила їх до Офісу президента.

Якщо сьогодні вдасться посунути Кличка — то завтра так само можна буде посунути Філатова чи ще когось із місцевих голів

Як відіб'ється це протистояння на житті міста і держави? Чи зміниться щось для рядових киян?

Воно відіб'ється не тільки на Києві. Мери Львова, Дніпра, Одеси та інших великих міст уважно спостерігають, чим закінчиться конфлікт між міською адміністрацією та Офісом президента. Це майбутня модель відносин між центральною владою і регіонами. Якщо сьогодні вдасться посунути Кличка — то завтра так само можна буде посунути Філатова чи ще когось із місцевих голів. Це боротьба за центрові тенденції. Особлива увага до Києва, бо це столиця і сонячне сплетіння політичної України.

Щодо життя рядових киян — на ньому ці процеси ніяк не відіб'ються. Міськрада не контролює київський електорат. Кияни не можуть чинити жодного впливу на столичну владу. Під час Майданів жителі Києва показували себе силою, з якою треба рахуватися, але щойно Майдани завершуються — вибори зазвичай не приводять до влади депутатів, що турботливо ставляться до киян. Ці люди зайняті виключно особистими справами — поділом фінансових потоків тощо. Роботу міських органів влади зараз можна оцінити на трійку. Для столиці це малувато, хотілося б чогось більшого.

18 травня зранку в будинку по вул. Богдана Хмельницького у Києві, де мешкає Кличко, з'явилися слідчі СБУ. Вони проводили обшуки в одній із квартир будинку. Кличко заявив, що спочатку СБУ приходила до його квартири.

Минулого тижня прокуратура повідомила, що спільно з СБУ провела обшуки в учасників злочинної групи, які спільно з чиновниками КМДА організували вимагання та отримання коштів із суб'єктів господарювання за незаконну оренду торгових точок у центральних районах столиці.

Раніше обшуки проводили в Київавтодорі. Кримінальне провадження розпочали за фактом умисного ухилення від сплати податків під час ремонту доріг у столиці на суму понад 18 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський прагне розсварити Кличка з Порошенком - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути