Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2021 19:48

Зеленський порушує Конституцію – низка громадських організацій зробили заяву

Зеленський порушує Конституцію – низка громадських організацій зробили заяву
Зеленський може поглибити кризу, застерігають громадські організації. Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський порушує Конституцію. Про це йдеться у спільній заяві громадських організацій, серед яких рух "Чесно", Центр протидії корупції, Центр політико-правових реформ.

20 квітня президент видав указ про конкурсну комісію для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду, нагадують. Розпустив попередній склад комісії.

"Таке рішення президента Зеленського свідчить про бажання в неконституційний спосіб заповнити "вакансії", які начебто з'явилися після "скасування призначення" суддів Тупицького і Касмініна.

Нагадаємо, що у президента України відповідно до Конституції немає повноважень звільняти з посад суддів Конституційного суду.

Призначивши осіб замість суддів Конституційного суду, які були в неконституційний спосіб усунуті від своїх посад, президент Зеленський лише поглибить кризу навколо КС. Замість відновлення довіри до цього органу, буде знищена легітимність інституції, покликаної захищати суспільство і державу від узурпації влади і зазіхання на основи конституційного ладу.

Політичні і юридичні наслідки такого рішення є абсолютно непередбачуваними. В умовах військової агресії Російської Федерації нелегітимність ключового органу в системі стримувань і противаг буде безсумнівно використана ворогом", - йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 скандалів, які трапилися за два роки президентства Зеленського

Виходом із конституційної кризи громадські організації називають нову прозору процедуру добору суддів КС. Яка б гарантувала реальний конкурс із перевіркою кандидатів на відповідність конституційним вимогам. Відбір має проводити єдина кваліфікаційна комісія.

Запровадження нової процедури добору суддів дозволить протягом двох років отримати якісний і доброчесний склад КС і відновити суспільну довіру.

"Такий спосіб виходу з конституційної кризи не є простим, але комплексні проблеми не вирішуються в один крок. Швидкі рішення часто користуються суспільною підтримкою, але в далекій перспективі призводять до нових криз", - сказано в заяві.

Президента закликали не призначати на посади суддів КС до моменту звільнення або припинення повноважень суддів відповідно до Конституції.

Народних депутатів - ініціювати законодавчі зміни, які запровадять реальну конкурсну процедуру.

Президента, Верховну Раду і з'їзд суддів - не призначати на посади суддів КС до моменту запровадження нової конкурсної процедури.

Заяву підписали:

Фундація DEJURE

Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан"

Центр протидії корупції

Центр економічної стратегії

Антикорупційний штаб

Платформа Громадський Контроль

Anti-corruption Research and Education Centre

StateWatch

Рух Чесно

Харківський антикорупційний центр

Центр політико-правових реформ

27 березня президент Володимир Зеленський скасував укази колишнього президента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна суддями Конституційного суду.

У грудні президент підписав указ про відсторонення Тупицького від посади.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський порушує Конституцію – низка громадських організацій зробили заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути