четвер, 11 лютого 2021 15:00

Зеленський не виконав обіцянку - чому ЄС може зняти санкції із сина Януковича

Зеленський не виконав обіцянку - чому ЄС може зняти санкції із сина Януковича
Батозський пояснив, чому ЄС може зняти санкції з чиновників Януковича. Фото: svoi.city

Зняття санкцій Євросоюзу щодо чиновників режиму президента-утікача Віктора Януковича доведе, що Україні бракує інституційної спроможності, сказав у коментарі Gazeta.ua політолог Костянтин Батозський. Йдеться про повідомлення, що ЄС може зняти санкції із сина Януковича - Олександра, в. о. прем'єра Сергія Арбузова, члена Комітету фінансів ВР Олександра Клименка і міністра освіти Дмитра Табачника. Причиною називають ненадання Києвом вчасно доказів.

"Приходять нові генпрокурори, але таке враження, що пам'ять у них як у рибки Дорі, що втрачає її кожні 30 секунд - не аналізують, у якому стані державні процеси перебували до них. Ймовірно, українська Генпрокуратура, яка має займатися цими справами, просто проґавила і не зробила важливих процесуальних дій. Навряд цих людей виправдають. Швидше, в авральному порядку наші чиновники виправлятимуть ситуацію", - припустив Батозський.

Запобігти такій неспроможності має деполітизація державних інституцій, зауважив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний суд завернув 2 позови проти санкцій щодо каналів Медведчука

"Треба зробити інституції незалежними і фаховими і громадянському суспільству слідкувати, аби наша генпрокурорка Ірина Венедіктова в останню чергу була політиком, а в першу - людиною, яка займається обвинуваченням від імені держави. І має повноваження не "бути оком государєвим", а бути оком держави. Чому санкції можуть зняти? Тому що саме в Україні проти цих людей не ведуть активні слідчі дії. Справа Майдану нерухомо висить роками. Можна зрозуміти європейських чиновників, які вважають, що використовуємо їх як інструмент, а самі своїх злочинців не караємо. Маємо активізувати процеси по цій справі і залучати нових фігурантів. Адже не лише це коло підозрюваних - пул причетних до трагедії на Майдані 2014-го. Туди мають потрапити і нинішні депутати від Партії регіонів, які голосували тоді за диктаторські закони 16 січня, і пан Портнов, причетний до розгону і подавлення протестів. Якщо ЄС зніме санкції, повернутися до України названі особи все одно не зможуть, бо фігурують у справі Майдану. Коли будуть обвинувальні вироки, які є однією з обіцянок Володимира Зеленського, тоді зможемо знову просити іноземних партнерів запроваджувати санкції. З вироком українського суду до нас буде значно більше довіри", - додав.

ЄС заморозив активи Віктора Януковича, його сім'ї та представників близького оточення в лютому 2014 року після Євромайдану. Упродовж років санкційний список скорочувався після позовів підсанкційних осіб до європейських судів.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський не виконав обіцянку - чому ЄС може зняти санкції із сина Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути