вівторок, 24 грудня 2019 17:25

Зеленський – наше тривале і болюче щеплення від популізму - Чекалкін

Автор: Тарас Подолян
  Ми не тільки не протистоїмо російській пропаганді, але й підіграємо їй - вважає Дмитро Чекалкін
Ми не тільки не протистоїмо російській пропаганді, але й підіграємо їй - вважає Дмитро Чекалкін

Володимир Зеленський – це українське щеплення від популізму. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав колишній дипломат Дмитро Чекалкін. За його словами, це щеплення має бути болючим і досить тривалим.

Багато хто хвалить Зеленського за те, що він не переступив "червоні лінії", які окреслило йому суспільство, під час зустрічі у форматі "норманської четвірки" в Парижі. Дехто ж критикує президента за те, що майже ні про що не домовилися. То чого в цій ситуації більше – зради чи перемоги?

Зеленський - людина чутлива, і хотів подивитися в очі ворогу. Зараз якраз вийшла чергова 9 серія телесеріалу, де зібрані свідчення людей, які працювали з Путіним в 1990-х роках. Там вся історія Путіна, його становлення показані: він починав з кришування наркотрафіку торговців героїном, найкращим своїм вчителем по життю Путін називав людину, яка 20 років відсиділа у в'язниці за групове зґвалтування.

Вся світова аналітична спільнота розуміє, що на сьогодні саме Путін найбільший ворог людства, а не Талібан чи ІДІЛ, якого фінансово і кадрово живлять ті ж таки ефесбешні структури. Саме ця кремлівська мавпа з ядерною гранатою в одній руці і з найпотужнішим пропагандистським апаратом в іншій, яка офіційно записала в своїй військовій доктрині, що їхня головна сьогодні зброя - це гібридна війна. Це провокації і диверсії, які спрямовані в першу чергу проти України.

На подібній зустрічі Петро Порошенко і Путін сварилися, а на фото з нинішній зустрічі президенти України і Росії посміхаються. Як виглядав наш президент на цій зустрічі? Він не назвав Росію агресором. Це - мудра дипломатія з його боку? Міг вчинити по-іншому?

Це принизлива поведінка по відношенню до своєї держави. Людина, яка назвала себе слугою народу і батьком нації, замість того, щоб наголосити на звинуваченнях, посміхається ворогу. На жаль, справдилися очікування, що Володимир Зеленський не може гідно протистояти ворогу.

Якщо сама Україна здає свої позиції і не звинувачує Росію в окупації Криму і Донбасу, то чому мають це робити західні держави?

Зрештою динаміка розвитку сьогодні не на користь України. Тому якщо сама Україна здає свої позиції і не звинувачує Росію в окупації Криму і Донбасу, то чому мають це робити західні держави? Навіщо тоді їм посилювати режим санкцій проти Росії? Вони можуть скасувати їх взагалі і зняти собі з голови цю проблему.

Як гадаєте, те, що не були перейдені так звані "червоні лінії", це заслуга винятково громадського суспільства?

Звичайно. Але насправді ми про реальні домовленості норманської зустрічі поки що нічого не дізналися.

Наскільки суттєві будуть поступки по газових питаннях, про це ми ще не знаємо. Це була більш протокольна подія.

Якби були перейдені "червоні лінії", чи загрожувала б Зеленському реакція, подібна до реакції громадськості 6 років тому?

Не треба поспішати з висновками. Зеленський – це наше щеплення від популізму. На жаль, це щеплення має бути болючим і досить тривалим.

Поляки, після того як вони зненавиділи свого Бальцеровича, пройшли через 5 років такої комуністичної пропаганди, що сьогодні для них Бальцерович – найбільш популярний політик. Хоча свого часу його ненавиділи. Вони отримали це щеплення. І ми маємо отримати. Просто у поляків на той час не було такого підступного ворога, як у нас сьогодні. Це проблема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна віддає Путіну свідків російських злочинів - Дмитро Чекалкін

Навіть глузувати зараз над Зеленським – це певною мірою недооцінювати небезпеку. З одного боку, те, що стає смішним, уже не може бути страшним. Але в сьогоднішній ситуації важливішим є не гумор, а об'єктивна інформаційна політика.

Серіал "Слуга народу", де грає наш нинішній президент, навіть вирішили були показувати у Росії. Хоча потім таки зняли з прокату. Які відчуття у вас викликає ця ситуація? В Росії коментують, що це, мовляв, цікава пародія на стосунки влади і народу в Україні.

- Вона для Росії дуже компліментарна, тому що Росії як ворога України в цьому серіалі взагалі немає. Росія винесена за дужки.

Головна фабула серіалу: є три нацмени, які тут всим керують. Патріотично налаштовані люди в показані як абсолютно неадекватні. Коли відбувається аварія, на допомогу приходять донецькі шахтарі. Тобто, мовляв, найбільш свідоме населення у нас на сході, а патріотичні сили якісь пришелепкуваті і недолугі. Це як у серіалі "Свати" : російськомовному цивілізованому Ковальову протистоїть тупуватий бидлуватий Будько. Все вкладається в таку сьогоднішню російську парадигму. Нацмени - єврей, татарин і грузин - тут смикають усе за мотузочки, і все відбувається за їхнім сценарієм. Для Росії цей серіал вдало лягатиме на підготовлену базу їхніх уявлень про нас.

Ми не те що не протистоїмо російській пропаганді, а підігруємо їй.

Переговори президентів Росії і України Володимира Путіна і Володимира Зеленського в Парижі лише довели, що у глави Кремля є стратегія щодо України, якої він дотримується.

Вважає колишня заступниця глави МЗС Олена Зеркаль, про це вона розповіла у програмі "Антиподи".

Водночас підкреслила, що ці переговори нагадують їй "Гру престолів".

"Це як зустріч із Сауроном. Можна вийти, але у тебе все одно залишається якийсь відбиток від цього", - сказала Зеркаль.

Крім того, вона попередила Зеленського, що тут не працює вираз "спасибі, що живий!"

"Це ж живий зараз, але це не означає, що живий через деякий час. Я завжди виходжу з того, що у Путіна є стратегія. Він нічого не робить просто так. І те, що він не проковтнув з першого разу, це теж тактика", - підкреслила вона.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський – наше тривале і болюче щеплення від популізму - Чекалкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути