неділя, 26 грудня 2021 19:48

Зеленський може піти шляхом Януковича – Айвазовська

Зеленський може піти шляхом Януковича – Айвазовська
Україна періодично скочується в недоавторитаризм, сказала Ольга Айвазовська. Фотоколаж: "Чесно"

2022 рік буде ключовим для команди президента Володимира Зеленського. Існують зазгрози, що країна може зробити крок назад.

Про це сказала голова Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська в інтерв'ю ZN.UA

"Запит на нові обличчя на емоційному рівні був відчутний у суспільстві за рік-півтора до виборів 2019 року. Люди в магазинах говорили, що ні за кого з чинних на той момент політиків не хочуть голосувати, таксисти проявляли певну агресію до всіх, без винятку, політиків із поточної каденції.

Однак нові обличчя теж не виправдали очікувань. Зараз таке враження, що активна пасіонарна група завмерла. І хто влучно вистрелить першим, той і зможе завоювати її симпатії. Відпозиціювання від негативу та свіжіша ідея змін можуть знову захопити суспільство.

Нинішні можновладці себе недокапіталізували стосовно позитивного чи негативного рейтингу. Оскільки ж пам'ять виборців у нас дуже коротка, то запит суспільства буде сформований тільки наступного року, який і стане ключовим для команди Зеленського", - зауважила експерт.

З її слів, країна зробить крок назад, якщо перенесуть парламентські вибори і влада відмовиться від системи відкритих списків.

"Якщо пряма норма Конституції, - а чергові вибори до Верховної Ради відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень ВРУ (28 серпня 2023 року), - буде уточнюватися в Конституційному суді, то це точно крок назад. Практично такий самий, як і той, що відбувся 2010 року, коли Янукович за тією ж схемою відмотав назад Конституцію й повернув собі драконівські повноваження. Це буде дуже серйозний удар по демократії.

Сценарій відмови від відкритих списків теж драматичний. Президент не зможе вдавати, що все відбулося без нього чи проти його волі. Він сам призначив себе двигуном змін, коли під час інавгураційної промови прямо заявив політикам "старої формації", що треба нарешті приймати Виборчий кодекс із відкритими списками. Жодні виправдання й фантазії умовного Арахамії не будуть логічними та прийнятними", - сказала.

Айвазовська пояснила "технологічний сценарій".

"Влада отримає можливість реалізувати технологічний сценарій парламентських виборів після президентських, що завжди вигідніше. Ну, а депутати продовжать собі каденцію на весь рік", - розповіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський реставрує систему, проти якої виступали два Майдани - Грицак

Голова "Опори" нагадала про режим Віктора Януковича, коли країна "опинялася в прірві".

"Якщо брати відтинок із 2005-го по 2021 рік, то навіть світові індекси показують, що Україна періодично скочується в недоавторитаризм. У період правління Януковича змінилася ціла епоха, коли в результаті демократичних виборів до влади прийшов недемократичний президент і зламаний через коліно Конституційний суд повернув нас до старої Конституції з домінуючим положенням президента.

У 2010-му я була на зустрічі з послами країн ЄС, коли новообраний президент Янукович абсолютно серйозно розповідав, як влада використовує адміністративний ресурс і бюджетні кошти на програми розвитку під вибори. Тому що - увага! - в його команди є добра воля робити реформи, і для цього їй потрібно взяти всю повноту влади, включно з парламентом та місцевим самоврядуванням.

Здавалося б, що є Конституція, певні норми і рамки. Однак приходить лідер, якого ніщо не обмежує й не стимулює діяти в рамках Конституції - ні суд і правоохоронна вертикаль, ні громадянське суспільство. У результаті, ми знову опиняємося в прірві", - нагадує Айвазовська.

У фракції "Слуга народу" хочуть повернути стару виборчу систему. Тему з мажоритаркою проштовхують депутати, обрані в округах, і групи, повідомляли ЗМІ.

Мажоритарку хоче залишити корумпована система, заявили низка організацій.

Результат наступних парламентських виборів може нашкодити рейтингу президента Зеленського 2023 року. Формальною підставою для перенесення виборів у його команді розглядали норму Конституції про те, що ВР обирають на п'ять років, писали журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський може піти шляхом Януковича – Айвазовська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути